Business Hi-Tech

Coalitie Dell-Xerox-Epson pe piata imprimantelor?

19.05.2003, 00:00 14

Dell Computer, producatorul numarul unu in industria calculatoarelor personale, ar putea sa incheie in viitorul apropiat aliante cu firmele Xerox si Epson pentru imbunatatirea ofertei sale de imprimante. O veste deloc buna pentru gigantul HP, liderul acestei piete.
Dell s-a lansat pe piata echipamentelor de imprimare in luna martie a acestui an, cand a scos la vanzare trei modele de printere pe tot atatea segmente de consum (de birou, multifunctionale, de business). Imprimantele poarta marca Dell dar sunt fabricate de Lexmark, pe baza unui parteneriat semnat intre cele doua firme in cursul anului trecut.
Prin alianta incheiata cu numarul doi pe piata imprimantelor cu jet de cerneala, Dell a urmarit sa intre pe o piata in care rivala sa dintotdeauna, compania Helwett-Packard, este lider de necontestat de mai multi ani.
Afacerea cu imprimante pare sa mearga bine, dupa cum spun oficialii Dell. Conducerea companiei a programat ca, in cateva luni, sa lanseze alte noi imprimante, data fiind cererea  mare venita din partea clientilor, a afirmat recent James Schneider, director financiar la Dell.
Oficialii Dell au afirmat, de mai multe ori in cursul anului trecut ca intentioneaza sa lucreze nu cu una ci cu mai multe firme pentru gama de imprimante. Aceeasi strategie a aplicat-o Dell si la computere, apeland la un numar mai mare de furnizori care se lupta intre ei pentru castigarea de contracte cu producatorul american.
Analistii au sugerat deja ca urmatorii parteneri Dell in domeniul imprimantelor vor fi Xerox si Epson.
"Xerox dispune de un urias portofoliu de patente atat in sectorul imprimantelor laser cat si in cel al echipamentelor cu jet de cerneala", spune Charlie Wolf, analist pentru firma americana de investitii Needham and Co. Wolf a urmarit indelung eforturile de prospectare a pietei imprimantelor pe care Dell le-a facut in ultimii ani.
Purtatoarea de cuvant a companiei Dell a refuzat insa sa comenteze speculatiile lansate de analisti.
Nici oficialii de la Xerox nu au dat detalii referitoare la potentiala alianta cu Dell. Xerox a renuntat anul trecut la afacerea cu imprimante low-end (cu pret redus si performante modeste) in efortul sau de reducere a costurilor.
Desi afacerea cu imprimante nu este decat "numarul doi" la Dell, ea reprezinta totodata o sursa de crestere si de profit pe termen lung pentru companie, a mai spus recent James Shneider.

Profitul creste cu 31%
Dell a anuntat zilele trecute ca, in primul sau trimestru fiscal (terminat pe 2 mai 2003) a obtinut un profit net de 598 mil. $ (23 centi pe actiune), cu 31% mai mare decat in aceeasi perioada din 2002 (457 mil. $ sau 17 centi pe actiune).
Cifra de afaceri a fost in acelasi interval de timp de 9,5 miliarde de dolari, in crestere cu 17% fata de anul trecut cand s-a ridicat la 8,1 mld. $.
Dell a continuat strategia de reducerea a preturilor la computere pentru a "fura" din cota de piata a companiilor rivale Hewlett-Packard si IBM. In acelasi timp, compania a marsat puternic pe piata serverelor.
Pentru trimestrul al doilea, Dell prognozeaza o cifra de afaceri de 9,7 mld. $ si un profit net de 24 centi pe actiune.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels