Business Hi-Tech

Concentrat pe multimedia, RomTelecom lanseaza un portal de jocuri

01.07.2005, 19:09 15

Operatorul de comunicatii RomTelecom a anuntat pentru astazi lansarea unui portal online de jocuri, practic un site web cu acces gratuit pe care oricine se poate conecta pentru a se juca online cu utilizatori din intreaga lume.

Acesta este un prim pas din anuntata strategie a RomTelecom de a deveni furnizor de servicii multimedia. Printre ofertele viitoare se vor numara serviciile de video-on-demand (filme si alte emisiuni in format digital furnizate la cererea clientului) si televiziunea digitala prin IP (difuzata prin cablurile de Internet). Compania are prevazut un buget de investitii in serviciile de Internet si date de 10 milioane de euro pe acest an, a spus Vasile Voicu, director al diviziei servicii de date si Internet.

Noul portal de jocuri se numeste "Click Net Games" si a fost dezvoltat in trei luni de catre compania All Star din Cehia. Valoarea totala a investitiei facute de operatorul roman a fost de mai putin de 50.000 de euro, a spus Tomas Chadzivasilis, coordonator al proiectului pentru RomTelecom.

Care va fi avantajul companiei, avand in vedere ca portalul va fi utilizat gratuit? In afara de beneficiile de imagine, nu este exclus ca RomTelecom sa castige clienti de la alti furnizori de Internet, avand in vedere ca jocurile, desi accesibile pentru orice "internaut", vor rula in conditiile cele mai bune pentru utilizatorii care se conecteaza la portal din reteaua RomTelecom (timpul de raspuns al serverelor, aflate in reteaua operatorului, este mai mic daca computerul utilizatorului se afla in aceeasi retea), dupa cum sustine Vasile Voicu.

Portalul nu ofera jocuri spre descarcare, ci doar o interfata prin care utilizatorii, avand jocurile instalate pe propriile computere, se pot conecta intre ei indiferent de distanta la care se afla unii de altii. Utilizatorii pot comunica in timp real prin chat si isi pot stabili conditii proprii de rulare a jocurilor (numar minim/maxim de jucatori acceptati simultan, setari grafice, harti etc.). Pentru a folosi serviciiile portalului, utilizatorii nu trebuie sa aiba neaparat RomTelecom ca furnizor de Internet, ci pot proveni din reteaua oricarui alt operator, roman sau strain. Printre jocurile oferite pentru inceput se vor numara mai ales titluri din categoria "shooter" sau strategie, cum sunt Call of Duty, Medal of Honour, Unreal Tournament 2004, Age of Empires. Pe site fanii jocurilor vor mai putea citi insa si stiri si articole despre cele mai recente aparitii.

Oficialii RomTelecom estimeaza ca portalul va atrage un numar de 10.000 de utilizatori activi pana la sfarsitul acestui an.

Pentru a folosi serviciile site-ului, utilizatorii trebuie sa se inregistreze gratuit si sa descarce de pe Internet o aplicatie-client (1,4 MB) care sa le permita sa se conecteze la servere. Pentru conditii optime de joc, este recomandat ca utilizatorii sa aiba o conexiune broadband (de mare viteza), insa jocurile ruleaza si pe computere conectate prin dial-up, daca setarile grafice sunt ajustate corespunzator.

Conform oficialilor RomTelecom, urmatorul pas va fi oferirea de servicii video-on-demand. "Prima oferta comerciala de acest gen ar putea sa apara inainte de finalul acestui an", a spus Dan Nastasa, reprezentant pentru Internet si date al companiei. Deocamdata, RomTelecom este in discutii cu parteneri atat din Romania, cat si din strainatate pentru furnizarea de continut multimedia. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO