Business Hi-Tech

Conferinţa Microsoft Envision România: Angajaţii trebuie să se plimbe între organizaţii, din companii la start-up-uri, din start-up-uri la companii, de la start-up-uri la stat, acesta e „secretul“ pentru a face din România un hub de tehnologie

Autor: Alexandra Cepăreanu

27.06.2022, 09:45 1451

Chiar start-up-urile au acest potenţial de a ajuta economia în procesul de redresare şi de creştere economică.

Pentru ca ecosistemul românesc de start-up-uri să se poată dezvolta accelerat şi să poată avea un impact pozitiv asupra economiei, dar şi asupra activităţilor jucătorilor din mediul privat şi public, este nevoie de colaborare între corporaţii, start-up-uri şi stat, astfel încât angajaţii din cadrul acestora să poată acumula experienţă şi know how care să îi ajute să inoveze şi să lanseze noi servicii şi produse care să răspundă la nevoile actuale din economie.

„Vrem să creăm în România un hub de tehnologie, de start-up-uri, de inovaţie şi e nevoie de parteneriat şi e nevoie ca oamenii să se plimbe între organizaţii - de la organizaţii la start-up-uri, de la start-up-uri înapoi la companii mari, poate de la start-up-uri la stat -, atunci o să vedem

într-adevăr secretul Silicon Valley şi anume faptul că totul este despre oameni şi know how-ul pe care oamenii îl dobândesc crescând companii mari şi folosind apoi acele cunoştinţe pentru a dezvolta noi companii, noi start-up-uri“, a spus Bogdan Liţescu, CEO şi fondator al Plant an App, start-up românesc specializat în low-code care a dezvoltat o platformă pentru crearea rapidă de aplicaţii software dedicate firmelor mari, în cadrul unei discuţii cu Daniel Rusen, director de marketing şi operaţiuni al Microsoft, ca parte a evenimentului Microsoft Envision România.

El a adăugat că start-up-urile au nevoie de corportaţii pentru a le testa şi achiziţiona tehnologiile, produsele şi serviciile, dar şi corporaţiile au nevoie de inovaţia pe care start-up-urile o aduc pe piaţă.

„E mult mai eficient să iei inovaţia de la un start-up care se mişcă foarte rapid, care nu are toată structura de costuri şi de birocraţie în jur. Aici vedem cele mai frumoase poveşti de succes şi toate acestea sunt amplificate şi de mândria pe care o vedem la mulţi oameni activi în diverse companii publice sau private.“

Şi Diana Dumitrescu, CEO al InnovX, unul dintre cele mai importante acceleratoare pentru start-up-uri din România, consideră că este nevoie de colaborare între start-up-uri, investitori, corporaţii şi stat.

„Noi vrem să mergem pe patru verticale: start-up-uri, investitori, corporaţii şi stat. Corporaţiile sunt importante pentru că devin clienţi pentru start-up-uri. Şi vrem să creăm un program de «pen innovation», astfel încât să fie un flux mai rapid în colaborarea dintre corporaţii şi start-up-uri. De asemenea, ne dorim ca statul, într-un viitor apropiat, să devină chiar un client al start-up-urilor care trec prin acceleratorul nostru, ceea ce înseamnă educaţie şi pentru administraţiile publice de digitalizare, de inovare“, a explicat Diana Dumitrescu.

De asemenea, Daniel Rusen a adăugat că ecosistemul de start-up-uri are potenţialul de a ajuta economia României în procesul de redresare şi de creştere economică. „Avem un ecosistem vibrant de start-up-uri. Ne aflăm într-o perioadă în care comunicaţiile şi tehnologia au depăşit sau au redus barierele de expansiune ale corporaţiilor româneşti.“

„Există mai multe oportunităţi pentru antreprenorii şi ideile româneşti să devină poveşti de succes la scară mondială. Chiar start-up-urile au acest potenţial de a ajuta economia în procesul de redresare şi de creştere economică“, a spus Daniel Rusen.

În ceea ce priveşte digitalizarea, atât la nivel de sector public cât şi privat, Cristian Săndescu, CEO al Coda Intelligence, specializat în dezvoltarea de soluţii software pe segmentul securităţii cibernetice, spune că o bună parte dintre companii, în special cele mici şi mijlocii, nu au o strategie de digitalizare.

„Lucrurile se întâmplă destul de adhoc, mai ales în companiile mici şi mijlocii. IMM-urile nu se concentrează pe protecţia împotriva atacurilor cibernetice şi cred că unul dintre factorii principali pentru care aceste companii mai mici nu sunt extrem de bine protejate vine şi din constrângerile de buget pe care le au“, a spus Cristian Săndescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO