Business Hi-Tech

Connex si Zapp: Internetul rapid si 3G-ul vor fi pe placul romanilor

06.10.2004, 00:00 17

Comunicatiile in banda larga (broadband) sunt apreciate de consumatorii romani, iar numarul de clienti al acestui gen de servicii (cum sunt accesul de mare viteza la Internet si viitoarele servicii 3G) se va afla pe o tendinta crescatoare in urmatorii ani, sunt de parere oficialii catorva dintre cei mai mari operatori de telefonie din Romania.
Acestia s-au reunit ieri la Bucuresti cu ocazia conferintei ?Local Loop Technologies", eveniment organizat la initiativa Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.



Connex despre 3G
Telefonia de generatia a treia (3G) este ?ceva atragator, ceva avansat din punct de vedere tehnologic, ceva real", a spus Ted Lattimore, presedinte si director de operatiuni (COO) al operatorului de telefonie mobila Connex. ?Se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte. 3G iti da acces la amandoua", a adaugat Lattimore. El este de parere ca, din moment ce telefonia GSM a prins atat de bine in Romania (este suficient de ieftina si jumatate din populatia tarii o foloseste, spune Lattimore), urmatorul pas firesc va fi 3G-ul. Connex a anuntat ca va incepe sa ofere servicii 3G spre finalul anului 2005 sau in 2006.



Zapp si Internetul mobil
?Oamenii vor folosi serviciile de date tot mai mult", a spus si Cuneyt Turktan, presedinte al consiliului director al operatorului de telefonie mobila Zapp. El a adaugat ca Zapp, primul operator din lume care foloseste tehnologia CDMA 2000 in banda de 450 Mhz, va prezenta in curand un serviciu de acces mobil la Internet cu viteze de download (transfer de date Internet - computer) de pana la 2,4 Mbps si de upload (transfer de date din computer pe Internet) de pana la 153 kbps. Turktan a prezentat cateva date generale despre standardul CDMA, care este ?tehnologia wireless cu cea mai rapida crestere din lume si principala platforma pentru serviciile 3G". In prezent in toata lumea sunt peste 210 milioane de utilizatori, iar numarul lor creste cam cu 20% pe an, a spus Turktan.



Romtelecom lucreaza la imagine
Principalul operator de telefonie fixa din Romania se afla intr-o puternica ofensiva de comunicare prin care vrea sa prezinte clientilor imbunatatirile aduse serviciilor in ultimul timp, a declarat Pieter Bakker, director (CCO) Romtelecom. Clientii au inceput sa observe schimbarile in bine, iar acest lucru contribuie la imbunatatirea imaginii companiei, spune Bakker. Desi a apreciat dezvoltarea serviciilor de acces rapid la Internet, Bakker este mai circumspect decat oficialii Connex si Zapp. ?Am dubiile mele", a spus el, argumentand ca romanii nu isi permit sa plateasca abonamente de 20-30 de euro pe luna pentru a avea acces la Internet la viteza mare. In schimb, Romtelecom acorda o atentie sporita accesului ieftin la Internet prin linia telefonica (de tip dial-up), pentru care a anuntat in ultima perioada reduceri de tarife. Spre exemplu, tariful pentru acces dial-up in weekend a fost redus cu 44%, a mai spus oficialul Romtelecom.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels