Business Hi-Tech

Cresc ofertele de apeluri ieftine prin Internet

28.03.2006, 00:00 14

Doua noi servicii de telefonie prin Internet, ambele construite pe baza unor modele de afaceri neobisnuite, au fost lansate ieri pe piata internationala cu obiectivul de a castiga cat mai multi clienti pe o piata globala deja foarte aglomerata si extrem de competitiva din punctul de vedere al preturilor. Cele doua servicii, disponible inclusiv pentru Romania, ofera tarife reduse pentru apeluri nationale sau internationale pe baza tehnologiei voce prin Internet (VoIP) si au fost lansate de Lycos - portalul Internet detinut de compania spaniola Telefonica si Jajah - o companie din Austria, finantata de fondul Sequoia Capital.

Jajah, de exemplu, isi propune sa simplifice radical serviciile de telefonie prin Internet. Accesul la serviciile sale nu presupune detinerea unui calculator sau a unei conexiuni la Internet extrem de performante, a unui microfon sau a unor casti, ci doar a unui sistem MacIntosh sau PC cu acces la Internet si a unui telefon mobil/fix. Dupa ce se inregistreaza drept client al companiei, si "incarca" propriul cont cu credite (dupa sistemul cartelelor preplatite furnizate de operatorii de telefonie mobila) - achitate printr-un card sau transfer bancar - utilizatorul poate incepe sa efectueze apeluri. Accesul la serviciu se face prin pagina web a companiei, unde se introduc numarul de telefon al utilizatorului si cel al destinatarului, dupa care, dupa un clic al utilizatorului, compania face legatura intre telefoanele (fixe sau mobile) ale celor doua persoane. Serviciul este disponibil si pentru apeluri din/catre Romania, tarifele fiind mai mici decat cele ale operatorilor "traditionali" de telefonie fixa sau mobila.

De asemenea bazat pe tehnologia VoIP si accesibil pentru romani, serviciul Lycos este disponibil dupa instalarea unui program special pe un PC care ruleaza Windows si are o conexiune performanta la Internet (plus microfon si casti). Pe langa tarifele mici pentru apeluri de la PC catre orice numar fix sau mobil din lume si posibilitatea de a accesa servicii de mesagerie instantanee si de apeluri video intre doua PC-uri, Lycos le ofera utilizatorilor si posibilitatea de a li se aloca un numar de telefon, la care pot fi sunati de pe un "clasic" telefon fix sau mobil. Daca devine clientul unor companii partenere Lycos, utilizatorul poate efectua apeluri gratuite catre telefoane fixe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels