Business Hi-Tech

Dell continua sa scada in fata HP

20.07.2007, 20:18 19

Hewlett-Packard (HP) a continuat sa isi mareasca avansul fata de rivalul Dell pe segmentul vanzarilor de PC-uri, potrivit unor studii efectuate de cele mai importante firme de cercetare a pietei, scrie presa internationala.
Datele preliminare furnizate de Gartner si International Data Corporation (IDC) arata ca HP, care anul trecut a depasit Dell in topul celor mai mari producatori de PC-uri din lume, a continuat sa-si mareasca procentul pe care il detine din piata. Potrivit IDC, HP detine o cota de 19,3% din piata globala a PC-urilor la sfarsitul celui de-al doilea trimestru fiscal, comparativ cu procentul de 15% pe care l-a inregistrat Dell. Gartner, care utilizeaza o metodologie diferita, estimeaza ca HP a atins o cota de 18,2%, iar Dell detine 16,1% din piata. Analistii de la Gartner au precizat ca vanzarile HP au crescut cu peste 36% in al doilea trimestru fiscal, in timp ce Dell a livrat cu 5% mai putine PC-uri in aceeasi perioada.
"Volumul vanzarilor Dell a continuat sa scada, pe masura ce compania se restructureaza pentru a face fata competitiei intense", a precizat un analist de la IDC.
Piata globala a vanzarilor de PC-uri a crescut puternic in al doilea trimestru fiscal, depasind estimarile initiale, datorita cererii sustinute in Asia si evolutiei favorabile in Statele Unite, au anuntat analistii celor doua firme de cercetare.
IDC a estimat ca 58,8 milioane de PC-uri au fost livrate in intervalul aprilie-iunie 2007, in crestere cu 12,5% fata de perioada similara a anului trecut. Analistii de la Gartner au precizat ca au fost livrate 61,1 milioane de unitati in T2, reprezentand o crestere de 11,7%. Lansarea noului sistem de operare Microsoft Windows Vista a avut un impact minim asupra cererii, au mai spus oficialii Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels