Business Hi-Tech

Dell impinge din nou HP pe locul doi in topul PC-urilor

21.04.2003, 00:00 22

Dell  Computer a reusit in primul trimestru al acestui an sa vanda cele mai multe computere la nivel mondial, recastigand primul loc in topul producatorilor de PC-uri, pozitie detinuta la sfarsitul anului trecut de Hewlett-Packard (HP). Conform Gartner Dataquest, Dell a vandut in perioada ianuarie-martie 2003 cu 450 de mii mai multe computere decat HP, producand schimbarea clasamentului pentru a patra oara in decurs de 12 luni. Iar rasturnarile de situatie vor continua, sustin analistii.
Cota de piata a Dell a crescut la inceputul lui 2003 pana la 16,9% la nivel mondial, in timp ce Hewlett-Packard detine acum  15,6% din piata, conform Gartner. Strategia Dell, bazata pe clientii de business, a dat rezultate bune, analistii confirmand faptul ca marile companii cumpara de obicei tehnologie la inceput de an. HP, care se concenteaza asupra sectorului de consum, obtine rezultate mai bune in trimestrul al patrulea decat in perioada ianuarie-martie, cand Dell si IBM revin in forta datorita cererii solide din sectorul corporatist. In plus, HP a avut de suferit din cauza problemelor avute la lantul de distributie din Europa, a mai precizat un analist IDC, companie care studiaza pietele si care a confirmat tendintele subliniate de Gartner. Ambele firme de analiza concurente si-au prezentat bilanturile in acelasi timp, subliniind faptul ca lupta dintre Dell si HP se va accentua pe viitor.
"Dell a reusit sa isi sporeasca vanzarile cu peste 20%, in timp ce HP inca mai are probleme de rezolvat dupa fuziunea cu Compaq de anul trecut", a explicat un analist IDC. Vanzarile totale ale HP sunt in continuare in scadere fata de anul trecut. "Dell pare sa fie compania momentului, in timp ce HP mai are de lucru", a aratat el. Analistii nu au vrut sa se pronunte asupra sanselor HP de a recastiga locul intai la nivel mondial in urmatoarele trei luni. Ei au apreciat insa ca HP ar trebui sa aiba performante mai bune odata ce ultimele probleme legate de achizitia Compaq vor fi rezolvate. Noul PC Media Center realizat de HP ar putea avea un succes deosebit anul acesta, au mai apreciat specialistii IDC.
Pe locul trei la nivel mondial ramane International Business Machines (IBM), cu 1,86 milioane de computere vandute, insa pe locul al patrulea - conform Gartner- a urcat Toshiba, care a reusit sa vanda mai multe laptop-uri decat pana acum. NEC se mentine in pozitia a cincea, cu 1,1 milioane de computere vandute, insa mai putine fata de anul trecut.
La inceputul acestui an s-au vandut mai multe computere ca in aceeasi perioada a 2002, cresterea fiind de 5,5 procente, peste asteptarile analistilor, spune Gartner. Cifra a fost alimentata si de vanzarile crescute de pe piata americana (plus 7,7%), dar si de America Latina. "Cererea  a fost mai mare decat ne asteptam, iar vanzarile de laptopuri foarte bune", a spus un analist al Gartner.
Principalele tendintele evocate de Gartner au fost confirmate si de IDC, care spune insa ca vanzarile au crescut cu 2,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Analistii IDC sustin ca in prezent cota de piata a Dell este de 17,3 procente, in timp ce HP a scazut la 15,8%. Pe locurile trei si patru IDC prezinta IBM si Fujitsu Siemens, Toshiba obtinand conform IDC locul cinci la nivel mondial.




Surpriza numita Toshiba
Surpriza ramane aceeasi in ambele clasamente, si anume intrarea Toshiba in randul primilor cinci producatori mondiali de calculatoare. IDC considera ca succesul acestei companii releva popularitatea de care incep sa se bucure laptopurile, lucru ce i-a permis companiei Toshiba sa cunoasca o crestere de peste 10 procente, performanta atinsa doar de liderul clasamentului. "Cifrele confirma faptul ca 2003 ar putea fi anul laptopului. Si exista date si de la alti vanzatori de PC-uri, care confirma aceasta tendinta", a explicat un analist Gartner. De asemenea, Tablet PC a devenit extrem de popular in ultima vreme, iar lansarea noului Intel Centrino a propulsat vanzarile de sisteme mobile, spune Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels