Din zece oferte de muncă în domeniul IT, 3,5 rămân neocupate din cauza lipsei de candidaţi

19 sep 2016 Autor: Mihaela Pascari

Ana Costache,team leader Adecco România: În prezent, multe dintre hub-urile de IT oferă salarii comparabile cu ale Europei de Vest. IT-iştii sunt copiii răsfăţaţi ai pieţei de muncă din România şi vor rămâne în continuare în acest stadiu, cel puţin în următorii 3-4 ani. În IT, recrutarea clasică nu mai funcţionează, s-a migrat către zona achiziţiei de talente.

„Există un deficit de 35% în piaţa IT din România, iar principalele motive sunt migraţia şi pregătirea slabă a absolvenţilor de facultate.“

La fiecare zece joburi scoase la bătaie de jucătorii din industria IT, pentru 3,5 dintre acestea nu se găsesc candidaţi potriviţi, iar în cazul în care există, aceştia nu sunt suficient de bine pregătiţi.

Motivele pentru care piaţa IT este în continuare în goană după candidaţi pornesc de la migraţia românilor peste hotare, dar şi o slabă pregătire din punct de vedere practic în facultăţiile cu specializări în domeniul IT, a spus Ana Costache, team leader professional & executive search division în cadrul companiei de recrutare şi muncă temporară Adecco România.

„Această cifră se referă la candidaţii din toată industria de IT. Sunt generaţii întregi care lipsesc, iar acest lucru se accentuează prin emigrare, pentru că în continuare se pleacă în afara ţării, deşi echilibrul între costul vieţii şi venituri nu este acelaşi în comparaţie cu România“, a explicat Ana Costache.

Aproape 185.000 de români au plecat în străinătate în 2014 (cele mai recente date dispo­nibile), iar majoritatea dintre cei plecaţi au studii medii sau superioare şi cel mai probabil părăsesc locul de muncă pe care îl aveau în România.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2016

 
Cuvinte cheie:
it
, candidati
, munca
, cauza
, lipsa
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide