Business Hi-Tech

E nevoie de un ministru nou la Comunicaţii? Ce spun politicieni, patronate şi antreprenori

E nevoie de un ministru nou la Comunicaţii? Ce spun politicieni, patronate şi antreprenori
01.09.2010, 23:15 96

Gabriel Sandu, un economist cu experienţă în mobilă şiagricultură şi care a fost propulsat în decembrie 2008 de PartidulDemocrat Liberal în funcţia de ministru într-un domeniu complet nou- comunicaţii şi tehnologia informaţiei, ar putea fi unul dintremembrii guvernului care vor fi remaniaţi în cursul acestei luni,potrivit mai multor surse apropiate partidului de guvernământ.Există motive pentru schimbarea sau, dimpotrivă, pentru păstrareaîn funcţie a lui Gabriel Sandu? Părerile politicienilor, oamenilorde afaceri şi patronatelor sunt împărţite când este vorba deevaluarea activităţii lui Sandu.

"Mandatul trebuie dus până la capăt, având în vedere că Româniaeste în stadiul în care faza de proiectare durează mult şilucrurile se văd târziu. Nu zic că e bine, dar e răul cel mai mic",spune Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru tehnologiainformaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor.

Pambuccian nu ezită să-l critice pe Sandu, însă crede că oschimbare în acest moment ar compromite proiectul eRomânia. "Unuldintre minusurile lui Gabriel Sandu este că nu s-a impus în faţacelorlalţi miniştri. În condiţiile implicării într-un poriectprecum eRomânia, ar fi trebuit ca partea de informatizare aministerelor să fie sub o singură comandă. Proiectul eRomânia afost realizat închis, fără un dialog cu oameni specializaţi. A olua acum de la început înseamnă că eRomânia nu se va mai realizaniciodată."

Valerian Vreme, (PD-L), vicepreşedinte al Comisiei IT&C dinCamera Deputaţilor, spune că Sandu ar trebui păstrat. "Am promovatîmpreună proiecte destul de bune pentru domeniu, precum legeapentru infrastructură pentru comunicaţii electronice sau protecţiaşi securitatea sistemelor informatice. Ministerul este angrenat încel mai mare proiect, eRomânia, unul amplu, care odată dus la capătar putea schimba România la 180 de grade". Continuitateaproiectelor demarate de minister este menţionată şi de LiviuDrăgan, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Softwareşi Servicii (ANIS) în susţinerea lui Sandu. "MinisterulComunicaţiilor este unul care e activ şi care a lansat proiectepozitive. eRomânia e un proiect îndrăzneţ. Este bine ca actualulministru să rămână pentru a le şi executa", spune Drăgan.

Pe de altă parte, ideea de a-l păstra pe Gabriel Sandu laMinisterul Comunicaţiilor doar pentru a nu relua de la zeroproiectele demarate la MCSI cu un nou ministru nu pare un argumentsuficient în ochii altor oameni de afaceri sau politicieni. MariusGhenea, preşedinte al unui grup de companii IT&C şi unul dintrecei mai cunoscuţi antreprenori locali, crede că întregul executivar trebui schimbat. "O remaniere nu este o soluţie. E nevoie de oschimbare a Guvernului. Măsurile necesare nu au fost luate la timpşi cred că trebuie lăsată şansa unui alt guvern. Trebuie abordată osoluţie globală şi nu să schimbăm pe ici pe colo, iar rezultatul săfie nul", crede Ghenea.

Şi Petru Farago (UDMR), membru al Comisiei IT&C dinParlament, crede că Sandu trebuie să fie înlocuit. "Ministrul Sandua încercat să facă ceva la MCSI, însă reuşitele nu sunt vizibile.Dacă se va găsi un om care să facă mai mult şi PD-L îi va acordasprijin, atunci şi UDMR îl va susţine. Proiectul eRomânia stagneazăde foarte mult timp, are alocaţi foarte mulţi bani, dar nu aratăaşa cum ar trebui."

Dan Georgescu, fost preşedinte al autorităţii de reglementare încomunicaţii, care în prezent este, printre altele, şi şefulComisiei IT&C a PNL, crede că nu ar trebui să existe niciundubiu în legătură cu schimbarea ministrului. "Răspunsul privindperformanţa ministrului este dat de soarta celor patru strategiipropuse de Gabriel Sandu şi aprobate de Guvern", punctează secGeorgescu. "Strategia de sprijinire a internetului de mare viteză afost abandonată şi la fel s-a întâmplat şi cu toate obiectiveleincluse în ea. Strategia privind serviciul universal, aprobată anultrecut prin ordin de ministru, a rămas, de asemenea, pe hârtie.Trecerea la televiziunea digitală a fost amânată cu trei ani, iarproiectul eRomânia rămâne totuşi o colecţie de promisiuni."

Remanierea lui Gabriel Sandu are în vedere şi relaţiile proasteale ministrului cu Cătălin Marinescu, preşedintele autorităţii dereglementare în comunicaţii - de asemenea un apropiat al PD-L,potrivit datelor vehiculate pe piaţa telecom şi informaţiilor carecirculă în spaţiul public în legătură cu remanierea guvernului. LuiSandu i s-ar reproşa şi situaţia financiară dificilă a companiilordin subordinea MCSI (Poşta Română şi SN Radiocomunicaţii), dar şi"erori de imagine" precum angajarea viitoarei sale soţii, AndreeaIulia Stoiciu, pe postul de consilier personal la MCSI. Conflictulde muncă încă nerezolvat generat de restructurarea unei agenţii dinsubordinea ministerului, dar şi numeroasele proiecte anunţate deministru, dar nefinalizate ar putea sta la baza unei decizii deînlocuire a lui Sandu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO