Business Hi-Tech

Ericsson prezinta in premiera romanilor 3G

24.05.2001, 00:00 15



Generatia a treia de telefonie mobila va fi operationala in Romania cel mai devreme la inceputul lui 2004, a apreciat ieri Thomas Lundin presedintele Ericsson Romania.

Insa acest termen poate fi luat in considerare numai in conditiile in care Guvernul va scoate la licitatie licente UMTS in acest an, orice amanare intarziind cu cel putin jumatate de an data lansarii.

Compania Ericsson a demonstrat ieri la Bucuresti, pentru prima data in Romania capacitatile tehnologiei 3G in cadrul "Tur Transcontinental 3G-ON AIR Show".

Aceasta manifestare, itineranta in aproape 50 de tari, isi propune sa-i familiarizeze pe oamenii de afaceri si pe viitorii consumatori cu imensul potential al urmatoarei generatii de telefonie mobila.

"3G ne va face sa adoptam un nou mod de viata. Comunicarea nu se va mai reduce doar la a vorbi, va insemna transfer de date, de imagini, ne vom putea conduce afacerile de pe telefonul mobil", a spus presedintele Ericsson Romania.

Romania nu este pregatita in acest moment pentru 3G, a reiterat Lundin. Exista niste obstacole dintre care cele mai importante sunt numarul redus al utilizatorilor de Internet si plecarea "creierelor" IT din tara.

De asemenea 3G nu poate deveni operationala in lipsa legilor IT si a unui numar semnificativ de aplicatii Internet pe piata.

"Implementarea telefoniei 3G in Romania nu trebuie fortata, pentru ca o pregatire necorespunzatoare poate duce la un esec. Iar 3G este foarte importanta pentru ca, printre alte efecte, reprezinta un vector de crestere a economiei", a mai spus Thomas Lundin.

El a explicat ca daca trecerea de la prima la a doua generatie de telefonie mobila s-a facut in Romania in circa un an (perioada 1996-1997) evolutia spre 3G - prin generatia 2 1/2 - este mai complicata.

Intre tarile central si est-europene, Polonia este cea mai avansata in acest sens, Romania aflandu-se in competitie pentru locul doi in aceasta regiune alaturi de Ungaria si Rusia.

Generatia a treia de telefonie mobila este rezultatul "aliantei" dintre Internet, telefonie mobila si comert cu rezultatul unei mobilitati deosebite a consumatorului, de unde rezulta multiple oportunitati.

Asa se explica cresterea permanenta a proportiei utilizatorilor de Internet mobil in totalul celor care navigheaza pe net, a aratat unul dintre expertii internationali Ericsson prezenti la Bucuresti cu ocazia "Tur Transcontinental 3G-ON AIR Show".

Compania suedeza Ericsson activeaza de 125 de ani pe piata internationala a telecomunicatiilor, iar in Romania este prezenta din 1927. Firma fost aleasa drept furnizoare a 26 din 43 de contracte UMTS oficial anuntate in lume si pentru contractul-cadru global France-Telecom/Orange.

Ericsson Romania a avut in primele patru luni ale anului vanzari de circa 32 de milioane de dolari, cu 4 milioane de dolari mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut conform lui Thomas Lundin.

El apreciaza ca cifra de afaceri prognozata pentru intregul an ar putea atinge 175 de milioane de dolari, cu 25 de milioane de dolari mai mult decat in 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels