Business Hi-Tech

Europa de Est impinge inainte piata imprimantelor

29.03.2004, 00:00 18

Piata europeana pentru imprimante, copiatoare si echipamente multifunctionale a crescut in 2003 cu 16,2% fata de anul anterior. Numarul total al echipamentelor comercializate pe batranul continent s-a ridicat la 34,5 milioane. Cifrele au fost publicate in ultimul studiu realizat de firma de cercetare Gartner.
Cea mai sanatoasa crestere a avut loc in ultimul trimestru al anului trecut, cand, pe tot continentul s-au vandut 11,8 milioane de imprimante, copiatoare si multifunctionale, adica cu 16,4% mai mult decat in octombrie-decembrie 2002.
Cele mai cautate au fost imprimantele color si multifunctionalele iar Europa de Est a batut recordul inregistrand o crestere a vanzarilor cu 24% in ultimul trimestru al anului 2003 fata de intervalul similar din 2002.
La producatori, pe primul loc se situeaza, dupa cum era de asteptat tot Hewlett-Packard cu o cota de 42,9% pentru 14,795 milioane de echipamente. Pe pozitia urmatoare se claseaza Epson cu o cota de 18,3% din piata si vanzari de 6,331 milioane de imprimante, copiatoare si multifunctionale.
Locul al treilea este ocupat de Lexmark cu 14,1% din piata si 4,865 milioane de echipamente comercializate in 2003. Urmatoarele pozitii revin companiilor Canon (12,6%) si Samsung Electronics (2,6%).
Vanzarile de imprimante laser au inregistrat o crestere sustinuta, mai spun analistii de la Gartner, in timp ce la echipamentele de copiere de sine-statatoare, s-a observat un declin accentuat dat fiind faptul ca tot mai multe companii opteaza pentru multifunctionale. Migrarea de la echipamentele monocrome la cele color s-a accentuat pe tot parcursul anului 2003 iar popularitatea crescanda a aparatelor foto digitale au condus la sporirea vanzarilor de imprimante foto cu jet de cerneala.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels