Business Hi-Tech

FX Internet: Lansam servicii wireless pe 3,5 GHz

11.09.2001, 00:00 42



Compania FX Internet a anuntat ieri lansarea propriei retele de acces la web prin tehnologie wireless cu frecventa de 3,5 GHz. Serviciul se numeste FX Metropolis si acopera 80% din intreg teritorul municipiului Bucuresti.

"Reteaua, prima de acest gen din Romania care este si functionala, se bazeaza pe tehnologie ultramoderna care permite agregarea totala pe canale de 1,75 MHz a pana la 272 Mbps", a declarat in exclusivitate pentru Ziarul Financiar Andrei Neagu, directorul general al companiei.

Investitia pentru intregul proiect s-a ridicat la 600.000 de dolari. Echipamentele folosite sunt Spike Broadband pe o structura de backbone asigurata de Lucent.

"Vom oferi serviciul la un pret ce porneste de la 150 de dolari pe luna. FX Metropolis se va adresa in totalitate firmelor. Pentru clienti costul se limiteaza la contravaloarea serviciului, FX Internet nepercepand nici o chirie pentru echipamentele pe care le instaleaza si le da in folosinta utilizatorului", a mai spus Neagu.

FX Internet a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,2 milioane de dolari, conducerea estimand pentru acest an o crestere cu 10-15% a respectivului indicator.

"Tot pana la sfarsitul anului speram sa ne pastram cat mai multi dintre clientii de dial-up si sa atragem 400-500 de noi clienti pe broadband prin cablu TV si 400 pe wireless", a precizat Andrei Neagu.

Desi numarul clientilor nu a fost declarat, 80% dintre acestia sunt companii care in majoritate apeleaza la serviciile de acces la Internet prin dial-up. "Multe dintre companiile-client incep prin a apela la dial-up pentru a se indrepta apoi catre broadband. Cele care vor direct serviciu de broadband fie au plecat de la alt furnizor fie sunt filiale ale unor companii straine si stiu ce inseamna Internet la viteza mare", a explicat oficialul.

Raportul intre clientii de broadband si cei de dial-up este de 1 la 50. Potrivit directorului FX Internet, incasarile pe serviciile de broadband reprezinta insa 60% din venturile totale ale firmei.

Investitiile totale efectuate de companie in ultimele 12 luni s-au ridicat la 3,5 milioane de dolari, amortizarea acestora fiind principalul factor care a contribuit la inregistrarea de pierderi nete pe primul semestru al acestui an.

Investitiile pe primele sase luni ale anului au inclus achizitionarea retelei de cablu a companiei NetSoft din Targu Mures care reprezenta 80% din piata locala. "Am deschis deja un pilot functional care poate deservi 2.000 de abonati la servicii de Internet prin dial-up si speram sa definitivam proiectul la inceputul anului viitor", a declarat Neagu.

Tot in primul semestru, FX Internet a pus la punct reteaua de cablu pe care opereaza Romsat Cable & Radio SA. "Investitia Romsat s-a facut pe termen lung, cel putin 5-10 ani pentru ca desi costurile initiale sunt foarte mari, cele de operare si intretinere sunt reduse", a comentat Andrei Neagu.

In viitorul apropiat, prioritatea o constituie realizarea unui suport tehnic care sa functioneze 24 de ore din 24 si 7 zile pe saptamana si imbunatatirea interfetei catre clienti "pentru ca acestia sa suporte mai usor caderea retelelor", a mai spus Neagu.

Pana anul viitor, compania se va concentra pe finalizarea retelei de la Targu Mures si pe atragerea de noi clienti.

Privind in perspectiva, liberalizarea pietei telecomunicatiilor ii prinde pregatiti pe cei de la FX Internet, cel putin din punct de vedere tehnic. "Operand retea de cablu TV ne va fi foarte comod sa trecem catre piata de voce", a explicat oficialul.

FX Internet mai ofera servicii de acces la web prin dial-up in judetele Brasov, Prahova si Constanta iar in Bucuresti detine, potrivit directorului sau, 15% din piata de broadband. "Nu putem face o apreciere pentru segmentul de dial-up pentru ca in acest sector piata este foarte volatila", a precizat Neagu.

In iulie 2000, 70% din actiunile FX Internet au fost cumparate cu 2,5 milioane de dolari de Metromedia International Telecommunications, filiala a Metromedia International Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels