Business Hi-Tech

Gigantii IT se lupta pentru hartia electronica

21.07.2004, 00:00 26



Specialistii japonezi ai Sony au anuntat ca au realizat o solutioe tehnologica pentru cartile in format electronic, la scurt timp dupa ce Philips a lansat o tehnologie similara.



Sony Librie are dimensiunea de 20,32 x 12,7 cm si afiseaza scrisul in format electronic la o rezolutie de 800 x 600 pixeli. Nu eset tocmai flexibil precum produsul concurent al olandezilor, insa Sony calca cu acest proiect pe urmele celor de la Philips realizand un ecran mult mai "prietenos" cu ochii utilizatorilor.



Imaginea este similara unei pagini de carte, alb-negru, iar avantajele sunt multiple. Hartia electronica, care functioneaza cu ajutorul unor mici celule de cerneala care formeaza literele si cifrele care redau scrisul, este extrem de usoara.



Pe de alta parte, indeplineste visul tuturor celor care s-au saturat de hartie si vor sa aiba acces la lectura favorita in mediul electronic. Utilizatorul nu a fost niciodata dispus sa care dupa el un laptop pentru a putea citi stiri sau carti in parc, iar ecranele echipamentelor mobile de buzunar sunt prea mici pentru acest lucru. Toate aceste sisteme IT au ecrane care obosesc ochii, iar utilizatorul ar trebui sa plateasca bani seriosi pentru carti la care exista riscul sa fie citite o singura data si apoi abandonate pe un raft.



Hartia digitala este in schimb foarte comoda de utilziat si nu foloseste lumina interna pentru ecran, ci este facuta pentru a fi citita afara, la lumina soarelui sau la birou. Librie este foarte usor de rasfoit. Are doua butoane in colturile de jos cu care puteti da pagina inainte sau inapoi si vine cu o memorie incorporata de 10MB in care intra 20 de carti avand 250 pagini fiecare. Cartea Sony retine pana la 40 de semne de carte. In Japonia exista deja un serviciu electronic numit Publishing Link de unde orice utilizator poate descarca ultimele Best Seller-uri la pretul de numai trei dolari. Foarte putin pentru o carte, dar daca tineti seama de faptul ca textul este protejat la copiere si se sterge automat dupa 60 de zile, situatia devine albastra. Librie nu are pretentia de a reda filme sau imagini color, dar vine cu un dictionar si o voce electronica care va citeste cartea, foarte utila in cazul persoanelor cu deficiente de vedere sau pentru lenesi. De asemenea, vocea va ofera si cursuri de limbi straine. Pana una alta, nu ar fi tras de par sa ne imaginan cum vom primi ziarul de dimineata, pe o versiune imbunatatita a unui asemenea gadget. Librie poate fi cumparat acum din Japonia la pretul de 380 USD, iar Sony nu are planuri sa se extinda cu acest produs in Europa sau Statele Unite.



In spatele tehnologiei se afla 20 de ani de cercetari, care au inceput la in laboratoarele din Palo Alto ale Xerox. In anii '90, Massachusetts Institute of Technology (MIT) a dezvoltat o solutie concurenta, formand compania Eink. Aceasta a batut palma in 2001 cu Philips, iar rezultatele concrete s-au vazut abia anul acesta. In prezent, IBM, Siemens, Fujitsu, NTera sI Sipix lucreaza la tehnologii de gen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO