Business Hi-Tech

Grecii şi nemţii anunţă săptămâna viitoare Bucureştiul dacă vor să cumpere Romtelecom. Fecioru: Nu ştim nimic de o schimbare de CEO la Romtelecom

Grecii şi nemţii anunţă săptămâna viitoare Bucureştiul dacă vor să cumpere Romtelecom. Fecioru: Nu ştim nimic de o schimbare de CEO la Romtelecom

Michael Tsamaz, preşedinte şi CEO al grupului OTE

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

10.05.2011, 18:51 2774

Michael Tsamaz, preşedinte şi CEO al grupului OTE, şi "unvicepreşedinte al Deutsche Telekom", vor veni săptămâna viitoare laBucureşti pentru a-i informa pe reprezentanţii MinisteruluiComunicaţiilor ce hotărâre au luat în legătură cu propunerea făcutăde statul român de a cumpăra şi restul pachetului de 46% dinRomtelecom.

"La întâlnirea de marţi 17 mai vor participa Michael Tsamaz şiun vicepreşedinte al Deutsche Telekom. Tema discuţiei este cea aacţiunilor Romtelecom. Săptămâna viitoare expiră termenul la caretrebuie să primim un răspuns. Nu credem că vin degeaba laBucureşti", a declarat pentru ZF Marius Fecioru, secretar de statla Ministerul Comunicaţiilor. La întâlnirea cu partea greco-germanăva participa Marius Fecioru, ministerul comunicaţiilor ValerianVreme şi alţi reprezentanţi ai statului.

Oficialii OTE nu au putut fi contactaţi pentru a confirmadetaliile întâlnirii.

Grupul de telecomunicaţii OTE a cerut în martie statului român onouă amânare de 45 de zile pentru a oferi un răspuns şi un preţ înceea ce priveşte achiziţia pachetului de acţiuni de 46% dinRomtelecom de la guvern.

Statul român deţine 45,99% din capitalul Romtelecom, iar OTE unpachet reprezentând 54,01% din acţiuni.

Conform contractului de privatizare, Ministerul Comunicaţiilor asolicitat anul trecut OTE să prezinte până la finele anului 2010 oofertă de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat laRomtelecom. Termenul a fost decalat ulterior cu trei luni, până lafinele lunii martie, la solicitarea grupului elen.

Reprezentanţii OTE nu au confirmat că vor răspunde în termen de45 de zile şi că au angajat Citigroup pentru a evalua companie, aşacum a declarat ministrul român Valerian Vreme.

Ministerul susţine că a iniţiat proceduri preliminare pentrulistarea pe bursă şi că ar fi avut loc discuţii cu reprezentanţiimai multor bănci de investiţii, printre care Citibank, GoldmanSachs şi Rothschild.

Grupul OTE este controlat de Deutsche Telekom, care deţine oparticipaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.

În noiembrie 2010, ministrul Vreme a declarat că evaluează la unmiliard de euro pachetul de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom,sumă pe care Ministerul Comunicaţiilor se aşteaptă să o încasezedin vânzarea acestuia către OTE sau pe piaţa de capital.

În Grecia însă, analiştii evaluează pachetul de 46% dinRomtelecom la cel mult 300 mil. euro, potrivit relatărilor dinpresa de la Atena.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998 şi a devenitacţionar majoritar la Romtelecom în 2003.

Fecioru: Nu ştim nimic de o schimbare de CEO laRomtelecom

Întrebat dacă pe agenda discuţiilor de săptămâna viitoarefigurează şi numirea aceluiaşi director executiv şi la CosmoteRomânia şi la Romtelecom, Marius Fecioru spune că oficial nu arenicio informaţie pe această temă. "Nu am fost informaţi despre oasemenea decizie. Grupul OTE trebuie să ne spună dacă există oasemenea problemă pe agendă", a spus Fecioru pentru ZF.

Potrivit unor informaţii obţinute de ZF Romtelecom şi Cosmote,companiile de telefonie fixă şi mobilă controlate de grupul elenOTE, cu peste 11 milioane de abonamente la telefonie, internet şiteleviziune şi afaceri de peste 1,1 mld. euro pe an, vor fi condusede un singur om iar în această funcţie va fi promovat StefanosTheocharopoulos. El îl va înlocui astfel în funcţie pe YorgosIoannidis, 61 de ani, CEO al Romtelecom din 2007.

Marius Fecioru insistă însă că nu are aceste informaţii, şi nudoreşte să comenteze zvonuri. "Nu am nicio informaţie oficialădespre acest subiect. Grupul OTE ne poate anunţa de exemplu marţică directorul general al Romtelecom şi-a dat demisia, sau că elurmează să fie înlocuit şi că va fi convocat Consiliul deAdministraţie în acest sens, sau este posibil să nu ne anunţe nimicîn legătură cu acest subiect".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO