Operatorii au transmis un mesaj vehement către Palatul Victoria: „Explicaţi ce faceţi, clarificaţi zonele gri din legislaţia 5G, altfel blocaţi dezvoltarea. Ne e teamă că se dărâmă efectiv tot ce s-a construit în 20 de ani. Cine suportă costurile eliminării unui furnizor?“
Guvernul Cîţu a adoptat proiectul de lege privind securitatea reţelelor 5G, prin care introduce condiţia ca furnizorii de echipamente pentru această tehnologie să poată livra echipamente în România doar cu o „viză“ de la Consiliul Superior de Apărare a Ţării că nu prezintă riscuri pentru securitatea cibernetică, deschizând astfel calea pentru eliminarea echipamentelor gigantului Huawei din China din infrastructurile de telecom.
„Proiectul de lege promovat astăzi are în vedere stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, inclusiv cele de tip 5G. Astfel, vom avea la dispoziţie un instrument solid în vederea diminuării riscurilor la adresa securităţii şi apărării naţionale. Totodată, prin acest proiect de lege, odată aprobat în Parlament, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiţiona prezenţa acestora de respectarea criteriilor stipulate în memorandumul semnat de guvernele României şi SUA privind securitatea reţelelor 5G“, a scris pe o reţea socială liberalul Lucian Bode, actualul ministru al internelor, fost ministru al transporturilor în perioada în care a fost iniţiat proiectul de act normativ.
Proiectul, care urmează să ajungă la Parlament, conţine numeroase neclarităţi care riscă să arunce în aer industria locală de comunicaţii, au avertizat, din nou, reprezentanţii industriei locale de telecom, care au lansat mesaje dure către Palatul Victoria cu toate precauţiile de a evita o asociere cu mesajele transmise de reprezentanţii Huawei. Escaladarea unor mesaje vine după ce discuţiile din perioada fostului ministru Bode şi a secretarului de stat Dragoş Preda nu au dus la clarificarea problemelor.
Nu este clar de ce ar trebui să renunţăm şi la echipamente Huawei mai vechi şi nici cine plăteşte pentru înlocuirea acestor echipamente, a punctat Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al gigantului din cablu Digi. „Trebuie claritate şi lucrurile nu trebuie lăsate într-o zonă gri pentru că acum sunt nişte zone gri acolo care amestecă partea de 5G cu alte lucruri; nu înţelegem de ce reţelele 5G ar trebui să intre peste reţelele 3G, 4G, 2G existente. Dacă vor trebui făcute nişte schimbări acolo acele schimbări cumva trebuie suportate de cineva pentru că s-au făcut nişte investiţii la un moment dat când nu exista acest context. Dacă vrei să le schimbi (echipamentele Huawei – n. red.) cineva trebuie să plătească. (…) Ce nu vrem noi este neclaritate, dacă vine o zonă gri, zona gri va opri dezvoltarea reţelelor.“
Cătălin Buliga, directorul de tehnologie al gigantului Vodafone - grup care are o pondere semnificativă de echipamente Huawei în infrastructură - a avertizat că deciziile luate în acest an pot duce „efectiv“ la „dărâmarea“ industriei, dacă acestea nu sunt evaluate cu atenţie.
„Este un an critic, foarte important şi cred că felul în care se vor lua decizii (...) cumpătate nu până mâine schimbăm aia, până poimâine facem nuştiuce, care ar putea dărâma, efectiv dărâma tot ce s-a construit în ţara asta în această industrie în ultimii 20 de ani. Aşa cum arată lucrurile sunt atât de multe zone gri că mi se face teamă să nu o luăm înapoi în loc să o luăm înainte pentru că dacă din diverse motive îţi propui să protejezi mai bine computerul de bord al unei maşini şi ajungi să schimbi şi tabla maşinii din acelaşi motiv mi se pare ... cum să spun, nepotrivit”.
Până şi grupurile Orange şi Telekom (care pe lângă stilul tradiţional mai rezervat se află acum şi în pline discuţii sensibile pentru atorizarea tranzacţiei de trecere a fostului Romtelecom de la nemţi / greci la francezi) şi-au declarat susţinerea pentru mesajele Digi şi Vodafone, adăugând de asemenea că au nevoie de claritate de la Guvernul Cîţu. „Din punct de vedere legislativ într-adevăr avem nişte puncte importante în faţa noastră - Codul comunicaţiilor, legea securităţii 5G şi licitaţia de spectru. Subscriu la ce s-a spus înainte - ne dorim claritate, ne dorim predictibilitate, ca să nu insist mai mult”, a afirmat Dorin Odiaţiu, public affairs, partnerships & wholesale director în cadrul Orange România, liderul pieţei de telecom.
„Indiferent de forma concretă pe care o va îmbrăca acest act normativ este foarte important ca lucrurile să fie predictibile. Zonele gri la care au făcut referire şi colegii mei - pot beneficia de o reţetă uşor tradiţională şi nu neapărat digitalizată şi anume dialogul - şi industria cu siguranţă va continua dialogul pentru a ne asigura că actele normative ce urmează a fi adoptate în acest an vor sprijini nu atât activitatea operatorilor de comunicaţii cât mai ales clienţilor”, a afirmat Florina Tănase, director juridic al Telekom România.
Huawei se află în centrul unui scandal internaţional după ce SUA a acuzat compania că s-ar folosi de echipamentele sale pentru a-i permite statului chinez să-i „spioneze“clienţii pentru a afla informaţii sensibile. Huawei neagă ferm toate acuzaţiile, susţinând că acestea sunt de fapt parte a unui război comercial SUA-China. În acest context SUA face presiuni la nivel global pentru interzicerea Huawei din reţelele 5G, care promit viteze mobile comparabile cu reţelele fixe de fibră optică.
Valentin Popoviciu, Digi: Ce nu vrem noi este neclaritate, dacă vine o zonă gri, zona gri va opri dezvoltarea reţelelor
Cătălin Buliga, Vodafone: Cred că felul în care se vor lua decizii (...) ar putea efectiv dărâma tot ce s-a construit în ţara asta în această industrie în ultimii 20 de ani.
Florina Tănase, Telekom: Indiferent de forma concretă pe care o va îmbrăca acest act normativ este foarte important ca lucrurile să fie predictibile
Dorin Odiaţiu, Orange: Subscriu la ce s-a spus înainte - ne dorim claritate, ne dorim predictibilitate
Reacţia Huawei: Sperăm că legislaţia finală se va baza pe standarde tehnice nu pe intenţia politică
Subsidiara locală a gigantului Huawei din China a transmis, la solicitarea ZF, ca reacţie la adoptarea legii de către Guvern, că speră la o dezbatere tehnică extinsă a proiectului în Parlament în care să nu primeze raţiunile politice.
„Huawei se aşteaptă să vadă o discuţie deschisă şi transparentă în Parlament pentru această legislaţie, permiţând asociaţiilor din industrie, operatorilor şi vânzătorilor să participe la discuţia acestui proiect de lege. Actualul proiect de legislaţie 5G nu rezolvă provocările privind securitatea cibernetică şi cel mai probabil va avea un impact negativ asupra societăţii, economiei şi industriei ICT. Proiectul de lege adoptat în guvern nu a reuşit să includă voci puternice din industria telecomunicaţiilor şi necesită aprobarea Parlamentului înainte ca acesta să intre în vigoare. Huawei speră că va fi suficientă discuţie în Parlament, cu implicarea deplină a actorilor din industrie şi considerarea standardelor UE şi a orientărilor tehnice. Huawei speră că legislaţia finală se va baza pe standarde tehnice eficiente pentru gestionarea problemelor de securitate cibernetică, nu pe intenţia politică. (…) Vom continua să sprijinim dezvoltarea reţelei de telecomunicaţii României timp de mulţi ani şi credem că Parlamentul român va lua o decizie corectă şi justificată în beneficiul poporului român şi al naţiunii”.