Business Hi-Tech

HP a obtinut venituri de 22 mld. $ la trei luni

22.02.2006, 21:41 13

Conglomeratul tehnologic american HP a obtinut venituri de 22,7 mld. $ (18,3 mld. euro) in primul trimestru fiscal, incheiat pe 31 ianuarie, in crestere cu 6% fata de acelasi trimestru al anului trecut.

Veniturile au fost peste asteptari, avand in vedere ca HP estimase ca va obtine venituri de 22,3 - 22,6 miliarde de dolari. Profitul net a crescut cu 30%, la 1,22 mld. $. HP estimeaza ca in trimestrul al doilea veniturile vor fi cuprinse intre 22,4 mld. $ si 22,6 mld. $, in timp ce pentru intreg anul 2006 se vor situa la valori cuprinse intre 90 si 91 mld. $.

HP a luat prin surprindere Wall Street-ul, cresterea profitabilitatii pentru afacerea sa cu PC-uri si evolutia constant pozitiva pentru diviziile sale de servere si solutii de stocare fiind considerate neasteptate, scrie Financial Times. Explicatia principala a rezultatelor a fost avansul de 26% inregistrat de vanzarile de notebook-uri.

"Marja profitului operational pentru divizia de PC-uri a crescut la 3,9 procente, atingand astfel "cel mai inalt nivel din ultimii ani", potrivit declaratiior lui Mark Hurd, director executiv al HP.

Fostul director executiv al HP, Carly Fiorina, a provocat o considerabila controversa pe Wall Street din cauza deciziei sale de a extinde in 2002 neprofitabila afacere cu PC-uri a companiei prin achizitionarea Compaq Computer.

In ciuda insistentelor sale ca aceasta divizie ar putea reveni la un nivel mai mare de profitabilitate, ea a fost totusi incapabila sa aduca marja de profit la un nivel care sa-i multumeasca pe investitori.

Cum valoarea medie a preturilor de vanzare pentru PC-uri a ramas in mare parte neschimbata in ultimul trimestru, cresterea de 8% a veniturilor diviziei PC a fost rezultatul unei cresteri naturale a afacerii, potrivit lui Hurd.

Solutiile de imprimare si prelucrare a imaginilor au obtinut un venit de 6,5 mld. $, cu 8% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce serverele si solutiile de stocare pentru mediul enterprise (ESS) au raportat un venit de 4,2 mld. $, in crestere cu 5%. Veniturile din servicii ale HP au scazut cu doua procente, fiind de 3,8 mld. $.

Divizia de software a anuntat un venit trimestrial de 304 mil. $, reprezentand o crestere de 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels