Business Hi-Tech

Humans, start-up românesc care foloseşte inteligenţa artificială pentru manipularea vocii, imaginii şi gesturilor unei persoane, a creat o metodă de validare ce foloseşte biometria

Sabin Dima, CEO al platformei Humans

Sabin Dima, CEO al platformei Humans

Autor: Alexandra Cepăreanu

02.06.2021, 13:33 421

Start-up-ul românesc de deep tech Humans, care dezvoltă cu ajutorul inteligenţei artificiale o platformă ce permite manipularea vocii, imaginilor şi gesturilor unei persoane, a creat o metodă de validare în contextul blockchain, ce foloseşte biometria, denumită Proof-of-Human.

„Platforma Humans va permite oamenilor să creeze tot ce îşi pot imagina, iar prin generarea de către algoritmi a conţinutului, vor putea să ȋşi pună ȋn practică ideile fără să mai fie constrȃnşi de buget, timp, spaţiu sau abilităţi. Dar democratizarea acestei tehnologii vine cu o serie de riscuri – control redus asupra utilizării ADN-urilor digitale, fake news, dificultatea de a face distincţia ȋntre ce este real şi ce este generat de AI. Adoptȃnd blockchain, am găsit rezolvarea la toate acestea”, a spus Sabin Dima, CEO al platformei Humans.

Start-up-ul românesc a atras anul trecut o finanţare de 330.000 de euro pentru dezvoltarea unei tehnologii capabile să genereze synthetic (AI-created) media, iar printre cei mai mari investitori s-a aflat fond de venture capital Early Game Ventures, care investeşte în start-up-uri din România din industrii emergente, şi ROCA X, parte a Impetum Group.

De asemenea, reprezentanţii Humans consideră că blockchain este cel mai potrivit mediu pentru a construi un ecosistem ȋn care oricine poate contribui cu date, tehnologii sau aplicaţii.

Astfel, tehnologia blockchain aduce transparenţă, eliminȃnd posibilitatea de fake news - fiecare utilizare a ADN-ului digital este aprobată de creator, iar acesta, la rȃndul său, are acordul persoanei reale din spatele ADN-ului.

„Humans, prin puterea blockchain şi a Inteligenţei Artificiale, ȋi permite oricui să ȋşi transpună unicitatea ȋntr-un ADN Digital, să deţină propria identitate digitală şi să ȋşi scaleze potenţialul. Toate acestea menţinȃnd un control complet asupra eului digital şi a modului ȋn care este folosit”, a mai spus Sabin Dima.

Blockchain permite, în acelaşi timp, implementarea unei chei biologice de control, pentru a verifica şi certifica faptul că în spatele ADN-ului digital se află o persoană reală.

„Practic, prin mecanismul de consens Proof-of-Human, sistemul solicită o dovadă de umanitate şi validează date biometrice care atestă faptul că ȋn spatele fiecărei decizii AI se află o persoană reală.”

Cei mai mari investitori în compania Humans sunt Răzvan Munteanu şi fondul de investiţii Early Game Ventures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO