Business Hi-Tech

IMM, tintele preferate ale hackerilor

16.10.2000, 00:00 15



Multe intreprinderi mici si mijlocii se vor confrunta, de acum si pana in 2003, cu cel putin un atac informatic care se va solda cu succes pentru initiatorii sai, subliniaza specialistii grupului Gartner.

Mai precis, studiul arata ca mai mult de jumatate din companiile care isi configureaza si administreaza pe cont propriu retele si sistemele de securitate si cele care utilizeaza Internetul nu numai pentru a prii mesaje prin posta electronica, vor fi victima unor astfel de ilegalitati.

In plus, peste 60% din societatile mici si mijlocii luate drept tinta de hackeri nu vor sti ca au fost victima unor atacuri cibernetice si vor risca astfel sa raspandeasca virusi informatici sau, prin propriile site-uri web, sa fie "complicii" unor alte astfel de fraude.

IMM sunt mai vulnerabile decat companiile de mari dimensiuni pentru ca, pe de o parte nu isi permit sa remunereze un personal cu experienta, specializat in intretinerea sistemelor de securitate sau sa achizitioneze ultimele programe anti-virus.

In consecinta, angajatilor cu contracte de colaborare sau personalului nu foarte bine calificat li se atribuie servere cheie ale companiei la care sunt salariati, se precizeaza in raportul Gartner.

Mai mult, aceasta categorie de societati utilizeaza deseori furnizori locali de servicii Internet care ofera un nivel de securitate necunoscut care atrag de partea companiilor-client un risc foarte mare de a deveni victimele piratilor cibernetici.

Potrivit autorilor studiului, firmele de dimensiuni mici si mijlocii, trebuie sa ia in calcul patru etape pentru imbunatatirea securitatii propriilor retele.

Firmele care au nevoie de conexiune la web trebuie sa angajeze mai intai o companie specializata in verificarea securitatii retelelor informatice, apoi sa isi configureze un sistem de protectie tip firewall.

Instalarea unui firewall este esentiala pentru acest gen de companii si costa mai putin decat salariul unui administrator de retea cu contract de colaborare, sunt de parere autorii studiului.

O a treia etapa ar consta in verificarea tuturor mesajelor de e-mail primite pentru depistarea eventualilor virusi dupa care se poate trece la punerea la punct a unui sistem de autentificare care sa permita accesul la e-mail sau Internet contra parola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO