Business Internaţional

Industria jocurilor video duduie. Atunci de ce atâtea disponibilizări? Cazul Gameloft de la Cluj nu este singular

Industria jocurilor video duduie. Atunci de ce atâtea...

Autor: Catalina Apostoiu

16.05.2024, 22:17 2564

Recent, producătorul şi dezvolta­torul de jocuri video Gameloft România a anunţat închiderea studioului pe care îl deţine în Cluj, cu 136 de angajaţi. „După o analiză atentă şi răspunzând condiţiilor unei pieţe în continuă schimbare, a devenit necesar să implementăm o reducere a forţei de muncă“, au declarat oficialii companiei.

Anunţul a venit după ce Gameloft operase deja în aprilie disponibilizări în cadrul diviziilor din Ucraina şi Canada. În Ucraina au fost eliminate 38 de poziţii. Potrivit gamesindustry.biz, decizia a fost pusă pe seama condiţiilor de piaţă.

„Analizând condiţiile de piaţă, compania a fost obligată să-şi optimi­zeze resursele şi să raţionalizeze unele proiecte“.

În cazul diviziei din Toronto, Canada, numărul angajaţilor dispo­ni­bilizaţi nu este cunoscut.

Compania franceză Ubisoft şi-a redus la rândul său numărul de an­ga­jaţi cu 1.700, notează gamedeve­loper.com. Printr-un control strict al recrutărilor, simplificare organizaţio­nală şi restructurări ţintite, compania a reuşit să-şi reducă numărul de angajaţi cu 1.700, efort care a ajutat-o să obţină reduceri de costuri anuale de 150 milioane de euro. Aceasta ţin­teşte reduceri de costuri de 200 mi­lioane de euro până în 2026.

Anul trecut, CD Projekt a dat afară 100 de angajaţi pentru a deveni „mai agilă şi mai eficientă“.

În urma disponibilizărilor, staff-ul companiei a format un sindicat pentru dezvoltatorii polonezi de jocuri, conform pcgamer.com. Sindi­catul PGWU face parte din sindi­catul naţional OZZ Inicjatywa Pracownicza şi este deschis dezvolta­torilor care lucrează pentru alte studiouri din Polonia.

AE a anunţat în acest an că va disponibiliza 5% din forţa de muncă, parte a unui plan ce include reduce­rea spaţiului de birouri, scrie CNBC. Sony a decis de asemenea să demită aproximativ 900 angajaţi de la divizia PlayStation, sau 8% din forţa sa de muncă, după ce Microsoft anunţase anterior eliminarea a 1.900 de locuri de muncă la nivelul diviziei sale de gaming la trei luni după achiziţia Activision Blizzard.

Industria jocurilor video a avut parte de un an 2023 extrem de bun, însă anul a fost în acelaşi timpul unul al disponibilizărilor, cu peste 10.500 de oameni pierzându-şi locul de muncă, scrie The Conversation. Iar cu 5.900 de disponibilizări anunţate doar în ianuarie, 2024 ar putea depăşi cifrele de anul trecut.

Potrivit Sky News, peste 8.000 de oameni care fac jocuri video şi-au pierdut locul de muncă la nivel mondial în primele patru luni ale acestui an.

Unul dintre motivele din spatele disponibilizărilor are legătură cu probleme structurale vechi legate de oferta şi cererea de muncă, ce duc la cicluri recurente de disponibilizări, relatează The Conversation. Istoric, studiourile îşi cresc angajările în perioadele de vârf ale producţiei şi disponibilizează când nu mai pot susţine cheltuielile cu angajaţii care nu mai produc.

Fuziunile şi achiziţiile reprezintă un alt factor. Multe dintre cele mai ample disponibilizări au venit în urma unor preluări.

De asemenea, ceea ce se întâmplă în industrie se înscrie în tendinţa mai amplă înregistrată la nivelul sectorului tech. Valul de disponibilizări din sector ia amploare în acest an, potrivit techcrunch.com. După disponibilizri semnificative în 2022 şi 2023, anul acesta au fost deja eliminate 60.000 de locuri de muncă în cadrul a 254 de companii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels