Business Hi-Tech

Licitaţia pentru spectrul radio, evenimentul din 2012 care va ţine în tensiune aproape toţi jucătorii mari de pe piaţa locală de comunicaţii

Autor: Adrian Seceleanu

04.01.2012, 16:16 342

Evenimentul care va ţine în tensiune anul acesta aproape toţi jucătorii mari de pe piaţa locală de comunicaţii este licitaţia pentru spectrul radio care va fi organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii şi al cărei rezultat poate schimba raportul de forţe de pe piaţă sau poate marca intrarea unui nou competitor în România.

Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, vor trebui să se lupte pentru a-şi recâştiga licenţele de operare în România începând cu anii 2013 (Orange şi Vodafone) şi 2014 (Cosmote) în cadrul licitaţiei din care statul ar putea încasa cel puţin 200 de milioane de euro. Tensiunea este deja în creştere pe piaţă pe fondul necunoscutelor care înconjoară încă această licitaţie.

Ceea ce este însă sigur este că licitaţia va fi una deschisă şi în anumite condiţii (încă necunoscute) orice operator va putea concura, astfel că o altă companie decât cele existente în prezent pe piaţă ar putea, teoretic, să achiziţioneze dreptul de a utiliza "părţile" din spectrul radio folosite în prezent de Orange, Vodafone şi Cosmote. De asemenea, este aproape sigur că RCS&RDS va achiziţiona un bloc de 5 MHz în banda de frecvenţă de 900 MHz pe "spaţiul" care va fi lăsat liber de Orange şi Vodafone.

Achiziţia licenţei va mări lista activelor cu care RCS&RDS poate negocia împrumuturi cu băncile sau o eventuală listare/emisiune de bonduri. De asemenea, câştigul va marca încă o etapă în creşterea puterii şi influenţei pe care compania fondată în urmă cu 17 ani de Zoltan Teszari a ajuns să o aibă pe piaţa din România. În situaţia în care acum nu există detaliile finale ale organizării acestei licitaţii, scenariile care pot fi luate în calcul includ şi o posibilă retragere din România a unor jucători existenţi, fie deliberat, fie ca rezultat al competiţiei pentru dreptul de a utiliza spectrul radio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO