Business Hi-Tech

Măcinat de boală, Steve Jobs, cel care a schimbat o întreagă generaţie şi a creat legiuni de fani ai Apple, a pus punct unei cariere fabuloase

Măcinat de boală, Steve Jobs, cel care a schimbat o întreagă generaţie şi a creat legiuni de fani ai Apple, a pus punct unei cariere fabuloase

Apple a depăşit marţi 9 august pentru scurt timp producătorul de petrol Exxon şi a devenit cea mai valoroasă companie din SUA, în contextual unei volatilităţi foarte ridicate pe pieţele de capital în ultimele şedinţe. Valoarea de piaţă a Apple a ajuns până la 341,5 miliarde de dolari, uşor peste cea a Exxon, de 341,4 miliarde de dolari. Diferenţa dintre cele două companii rămâne, însă, destul de mare, Exxon având venituri anuale de peste patru ori mai mari decât Apple.

Autor: Ştefan Vrabie, Vlad Popescu - Mediafax

06.10.2011, 08:23 5200

"Din păcate acea zi a venit."

Demisia din urmă cu o lună a lui Steve Jobs de la condu­cerea Apple, primită şi de investitori şi de fani ca o sur­priză deşi se ştia că liderul Apple suferă de o boală gravă, a şters 52 mld. dolari din valoarea indicelui Standard & Poor's (S&P) 500 al bursei de la New York înainte de debutul şedinţei de joi.

Contractele futures pe indicele S&P 500 au scăzut în tranzacţiile electronice pe S&P 500 după apariţia comunicatului pri­vind demisia lui Jobs, potrivit Bloomberg. ­

Acţiunile Apple au căzut cu până la 7% în sesiunea electronică de seara, anunţând o zi de foc joi pentru piaţa Nasdaq şi indicele S&P 500. La o capitalizare de aproape 350 mld. dolari, acţionarii ies în pierdere cu peste 20 mld. dolari în urma deprecierilor de mier­curi seară. Apple este cea mai mare compa­nie din componenţa indicelui Nasdaq 100 şi a doua din cadrul S&P 500.

Jobs (56 de ani), care a supravieţuit can­ce­rului la pancreas şi unui transplant de ficat, conduce Apple de la 29 iulie 1997, perioadă în care acţiunile companiei au crescut cu 9.020%, iar capitalizarea bursieră a urcat de la 2,08 miliarde de dolari la 348,7 mld. $, pe locul al doilea în SUA după gigantul pe­trolier Exxon Mobil.

De altfel, Apple a depăşit pentru scurt timp în luna august Exxon, devenind tempo­rar cea mai mare companie din lume.

Directorul operaţional executiv al Apple, Tim Cook, va prelua postul de di­rec­tor general, în timp ce Jobs va ocupa funcţia de preşedinte al companiei.

"Istoria Apple s-a identificat îndea­proa­pe cu Steve Jobs. Când se implică, perfor­manţele depăşesc toate aşteptările. Acţiunile vor stagna până când Tim Cook va putea convinge investitorii şi îşi va demonstra valoarea. Nu este sfârşitul pentru Apple, doar încheierea unui capitol", comentează pentru Bloomberg un analist american.

Sub îndrumarea lui Jobs, Apple a in­trodus electronice care au revoluţionat industria telefoanelor mobile şi conţinutul media digital şi au împrospătat sectorul com­puterelor şi laptopurilor cu o alternativă la PC-ul Microsoft Windows.

De ce a fost mai bun Steve Jobs decât alţii

Jobs a câştigat datorită atenţiei la detaliu, accentului pus pe uşurinţa în utili­zare a produselor şi dorinţei aparente de a sfida aşteptările şi convenţiile industriei IT. Cu competitori de talia Google, Microsoft sau IBM, Apple a reuşit să rămână independentă şi să domine anumite segmente de piaţă, devenind o emblemă a industriei tehnologiei şi unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume.

Unii analişti compară plecarea lui Steve Jobs cu schimbarea de conducere a General Electric din noiembrie 2000. Capitalizarea gigantului GE a scăzut cu 323 mld. $ din 27 noiembrie 2000, când compania a anunţat plecarea lui Jack Welch din poziţia de preşedinte şi director general. "Pierderea unui vizionar este foarte grea. Este trist, dar nu o surpriză totală. Întrebarea este dacă Apple va avea în continuare viziunea necesară pentru a-şi dezvolta poziţia pe piaţă. Uneori companiile care îşi pierd vizionarul continuă să facă bine ceea ce au mai făcut, dar orice schimbare de paradigmă este mai grea", a arătat un alt analist.

"Steve Jobs - iLeadership pentru o nouă generaţie", o biografie a liderului Apple scrisă de Jay Elliot - fost manager Apple şi un apropiat al charismaticului manager, descrie cât de mult au contat vi­ziunea şi intuiţia personală ale lui Steve Jobs la succesul companiei. Spre exemplu, Elliot descrie în cartea distribuită în luna iunie pe piaţă împreună cu ZF, cum Jobs nu credea niciodată în produsele create prin focus groupuri şi cum îşi presa oamenii să facă lucrurile aşa cum credea el. "În 1997, după întoarcerea sa în com­panie, împreună cu Jonathan Ive, desig­nerul şef, au dezvoltat prototipul iMac-ului. Era un computer … care arăta ca un obiect dintr-un desen animat SF, desenat de mâna unui copil precoce, cu o imaginaţie debordantă. Mai târziu Steve a mărturisit: «Cum era de aşteptat ... când le-am arătat proiectul inginerilor aceştia au găsit 38 de motive pentru care nu putea fi făcut. Însă eu am zis nu, o să facem treaba asta. Iar ei mi-au răspuns: păi de ce? La care eu am replicat: pentru că eu sunt şeful şi cred că se poate face»".

Elliot descrie însă în carte şi cum încă­pă­ţânarea lui Jobs nu a fost întotdeauna una inspirată. La un moment dat în istoria Apple, Jobs a insistat ca firma să producă propriul său hard disc deşi era vorba de o sarcină foarte dificilă pentru orice com­panie IT şi în care riscurile de eşec erau uriaşe. Decizând că lucrul la proiectul unui hard disc propriu al Apple - Twiggy era prea riscant, o parte a manage­mentu­lui Apple a decis să discute separat şi fără ştirea lui Jobs cu compania japoneză So­ny, care urma să dezvolte un produs spe­cial. Elliot descrie cum managerii Apple au ascuns aceste discuţii în faţa lui Jobs şi cum la un moment dat un oficial al Sony a fost ascuns într-o debara pentru a ţine discuţiile secrete. "A sărit ca ars, a deschis uşa unei debarale şi i-a făcut semne disperate inginerului de la Sony să intre acolo. Bietul om era complet năucit. De ce, în mijlocul unei întâlniri de afaceri, ar trebui să permită să fie închis într-o debara?". Până la urmă Apple a folosit discuri Sony şi a oprit proiectul Twiggy.

Între timp, fanii Apple şi ai lui Steve Jobs din întreaga lume deplâng pe in­ter­net demisia idolului lor, unele mesaje su­nând a elogiu. "Steve Jobs a fost un Leo­nadro da Vinci al epocii în care trăim", a scris scrii­torul şi jurnalistul bri­ta­nic Tony Parsons pe Twitter, potrivit Reuters.

În Asia, unde Jobs are "legiuni de fani" şi Apple se "bucură" de numeroase pro­duse care imită bine cunoscutele com­putere, telefoane şi tablete ale companiei, sentimentul general al fanilor a fost unul de surpriză, mai ales că anunţul are loc la numai câteva săptămâni înainte de mult-aşteptata lansare a iPhone 5, care ar trebui să aibă loc în toamnă. Majoritatea fanilor din întreaga lume, din SUA până în Aus­tra­lia, Singapore şi Coreea de Sud, s-au arătat surprinşi de anunţ, dar nu se aşteaptă ca Apple să aibă probleme. An­gajaţii companiei au aflat din presă şi dis­cutau miercuri seară ştirea adunaţi în gru­puri în faţa sediului din San Fran­cisco.

O angajată a Samsung, intervievată de Reuters, respinge ideea că plecarea lui Jobs va afecta Apple. "Apple a câştigat deja o poziţie solidă de emblemă, deci nu cred că i se va întâmpla ceva important din cauza absenţei lui Jobs. Steve Jobs nu este ina­micul nostru. Este un veteran şi o perso­nalitate înaltă în acest business",.

Apple a reuşit să "pună capac" pe pro­­cesul de succesiune, venind deja cu un în­locuitor pentru Steve Jobs pentru a nu da investitorilor vreun motiv de incer­ti­tudine. Deşi demisia lui Jobs pare că a avut loc curat, transparent, cu un succesor deja anunţat, unii consideră deja că eveni­men­tul "deschide o uşiţă" pentru grupul sud-coreean Samsung într-un moment de răs­cruce pentru supremaţia pe pia­ţa smart­phone-urilor. Bătălia se duce atât în ma­gazine, cât şi în tribunale, unde cele două companii sunt încleştate în ne­nu­mărate procese privind drepturile de pro­prietate intelectuală pe diverse bre­vete.

Atât Apple, cât şi mulţi analişti au subliniat experienţa lui Cook, până acum mâna dreaptă a lui Jobs, dar şi faptul că compania l-a păstrat pe cofondator în rolul de preşedinte.

Soarta Samsung depinde însă în mare măsură de evoluţia Apple. Compania sud-coreeană este pe de o parte cel mai im­por­tant competitor al Apple pe piaţa smart­phone-urilor şi a tabletelor, dar, pe de altă parte se numără printre principalii furni­zori ai companiei americane. "Chiar şi înainte de demisia lui Jobs, cei de la Sam­sung erau tot mai optimişti că pot rivaliza cu Apple în arena smart­phone-urilor. Sam­­sung este în avantaj acum", a conchis Mark New­man, fost director de strategie la Samsung şi analist la Sanford C. Bernstein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO