Business Hi-Tech

Microsoft: producatorii locali de PC-uri mai pot instala Windows XP pana in 2009

Microsoft: producatorii locali de PC-uri mai pot instala Windows XP pana in 2009

Oficialii Microsoft Romania spun ca vizita lui Bill Gates in Romania a contribuit la o explozie a vanzarilor pentru Windows Vista

30.04.2008, 18:10 44

Windows XP, cel mai utilizat sistem de operare dintre cele lansate pana acum de Microsoft, va fi disponibil pentru producatorii locali de PC-uri pana la finele lunii ianuarie 2009 prin subsidiara din Irlanda a firmei americane, dupa ce sistemul va iesi din "oferta" Microsoft Romania in luna iunie a acestui an.
Windows XP, lansat de catre Microsoft in urma cu sapte ani, este utilizat pe aproximativ 80% din totalul PC-urilor cu sisteme de operare dezvoltate de catre gigantul software, potrivit studiilor mai multor firme de cercetare a pietei. XP este instalat pe aproape 80% din computerele existente pe plan global, iar sistemul de operare este in general preferat de companii. XP este considerat de altfel cel mai mare rival al Windows Vista, lansat anul trecut de Microsoft.
"La sfarsitul lunii iunie, Windows XP va iesi din lista de preturi a Microsoft Romania", a declarat pentru ZF Tudor Galos, directorul diviziei Windows din cadrul Microsoft Romania. El a adaugat ca partenerii locali din zona Direct OEM (companiile Complet Electro Serv /Altex, K-Tech UltraPro, Romsoft / Depozitul de Calculatoare, Comrace, Brinel, Eta2U, Maguay) vor mai putea oferi PC-uri cu Windows XP preinstalat doar pana la aceasta data, in timp ce integratorii de sisteme, care au incheiate contracte direct cu centrul de operatiuni al Microsoft din Irlanda, vor putea achizitiona sistemul de operare pana la sfarsitul lunii ianuarie 2009.
In Romania, Microsoft a vandut anul trecut 100.000 de copii ale noului sistem de operare Windows Vista numai pe segmentul OEM (licente preinstalate). "Procentajul de licente vandute prin partenerii de tip Direct OEM din totalul licentelor Windows preinstalate pe PC-uri noi este de 75%", a declarat Galos.
In afara de OEM, sistemul de operare Windows se mai vinde atat prin pachete clasice de retail (FPP / Full-Packaged Product), cat si prin licentiere in volum, insa oficialii Microsoft Romania nu au furnizat date despre vanzarile inregistrate pe aceste doua canale.
"Procentajul in favoarea Vista creste si va continua sa creasca, deoarece Microsoft impinge puternic in aceasta directie", a adaugat el.
Oficialul Microsoft a mai precizat ca ritmul de adoptie al Windows Vista in Romania in primele trei luni de la lansare a fost de zece ori mai mare decat in cazul Windows XP. "Si contextul lansarilor celor doua sisteme a fost altul. In 2001-2002, rata pirateriei locale era mult mai mare, iar vizita lui Bill Gates de anul trecut a generat o explozie a vanzarilor de Vista", a spus Galos.
Reprezentantul companiei a declarat ca a observat migrari de la XP la Vista in special in zona proiectelor mari din sectorul public: "Nu este insa vorba despre migrari 100%; acestea nu se pot realiza in doar 12 luni. Dar toate PC-urile nou achizitionate vin cu Vista preinstalat".
In ceea ce priveste versiunile noului sistemului de operare, Galos a precizat ca vanzarile de Vista Home Basic si Home Premium au crescut foarte mult pe segmentul de retail, dar Vista Business aduce in continuare un volum mare de venituri.
De la inceputul acestui an, utilizatorii de Windows XP din toata lumea au postat pe bloguri, forumuri si petitii online mai multe mesaje prin care incearca sa prelungeasca viata sistemului de operare, pe care Microsoft intentioneaza sa il retraga de pe piata in luna iunie.
De asemenea, Microsoft planuieste sa sisteze serviciul de asistenta tehnica gratuita si garantie pana in aprilie 2009, urmand sa furnizeze un nivel mai limitat de asistenta tehnica pana in 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels