Business Hi-Tech

Moody's a evaluat Connex

07.08.2003, 00:00 12



Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a acordat calificativul "B1" pentru facilitatile de credit garantate, in valoare de 300 de milioane de dolari, ale societatii MobiFon SA, care opereaza pe piata romaneasca reteaua de telefonie mobila Connex.



Potrivit unui comunicat al agentiei, perspectiva pentru acest rating este stabila. Scadenta facilitatilor de credit este anul 2008.



In acelasi timp, Moody's a acordat calificativul "B1" pentru solvabilitatea companiei MobiFon Holdings, precum si ratingul "B3" pentru o emisiune de obligatiuni in valoare de 225 de milioane de dolari a acesteia.



MobiFon Holdings, cu sediul in Olanda, detine participatia indirecta de 57,1% a grupului canadian Telesystem International Wireless (TIW) la capitalul furnizorului roman de servicii de telefonie mobila MobiFon SA.



Obligatiunile MobiFon Holdings poarta un cupon de 12,5% si sunt scadente la sfarsitul lunii iulie, 2010. Compania beneficiaza de calificativul "B3" pentru datoriile sale negarantate. Toate ratingurile sunt insotite de perspectiva stabila.



Aceasta este pentru prima data cand agentia a evaluat compania olandeza. Potrivit comunicatului sau, calificativele reflecta pe de-o parte expunerea companiei la riscurile pe care le prezinta economia romaneasca (reforma economica, reglementarea pietei, inflatia sau variatiile de curs valutar), ca urmare a caracterului local al activitatii sale.



Pe de alta parte, aceste ratinguri indica si riscurile presupuse de necesitatea obtinerii unei dezvoltari rapide in acelasi timp cu mentinerea unei discipline financiare. De asemenea, ele reflecta riscurile asociate operarii pe o piata concurentiala, in care principalul competitor al MobiFon este Orange, parte a unui grup mai mare de telecomunicatii, cu o putere financiara superioara.



In plus, Moody's arata ca aceste calificative au fost acordate si in contextul componentei de imprevizibilitate in ceea ce priveste ritmul de dezvoltare a pietei, inclusiv rata de penetrare, raportul dintre volumul de abonamente si cartele preplatite, precum si nivelul veniturilor medii per utilizator.



Ratingurile stabilite de agentia de evaluare financiara mai iau in calcul si riscurile legate de schimbarile presupuse de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dar si perspectivele dezvoltarii unei piete de telefonie mobila din generatia a treia (UMTS).



"Mai mult, MobiFon va fi nevoita sa opereze cu un grad de indatorare semnificativ, ca urmare a emisiunii de obligatiuni in valoare de 225 de milioane de dolari", se mai arata in comunicatul Moody's.



Conform agentiei, obligatiile de plata ale companiei ar putea ramane, la randul lor, la un nivel ridicat, pe fondul cheltuielilor mari solicitate de extinderea retelei GSM si de achizitionarea de licente UMTS.



In prezent, mai noteaza Moody's, compania se bazeaza in mare parte pe incasarile obtinute din vanzarea de abonamente pentru a-si achita datoriile.



Agentia de evaluare financiara atrage atentia si asupra factorilor pozitivi avuti in vedere la acordarea ratingurilor. Acestia sunt pozitia de lider a MobiFon pe piata romaneasca de telefonie mobila, profitabilitatea activitatilor - care au demonstrat o crestere organica impresionanta, calitatea si dimensiunile retelei, precum si dinamica atractiva a pietei locale de profil pentru perioada urmatoare.



Perspectiva stabila care insoteste calificativele este justificata de asteptarile agentiei, potrivit carora MobiFon va ramane lider al pietei romanesti de telefonie mobila, compania va continua sa genereze incasari solide si isi va achita datoriile la timp, iar mediul macroeconomic din Romania se va imbunatati, pe fondul continuarii reformelor structurale.



Veniturile operatorului de telefonie mobila MobiFon au atins, la sfarsitul primului semestru, nivelul de 240,2 milioane dolari, cu 21% mai mult decat in prima partea a anului 2002, in timp ce numarul clientilor a avansat de la 2,337 milioane la 2,746 milioane.



Profitul sau operational a crescut cu 22%, ajungand la 81,7 milioane de dolari, comparativ cu 67,1 milioane de dolari, pentru primul semestru al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels