Business Hi-Tech

Nemţii pregătesc ghilotina cheltuielilor la grupul OTE. România mai aşteaptă până în primăvara 2012

Nemţii pregătesc ghilotina cheltuielilor la grupul OTE. România mai aşteaptă până în primăvara 2012

Autor: Adrian Seceleanu

12.10.2011, 11:24 2757

Grupul german Deutsche Telekom, care a investit peste 4 mld. euro în grupul elen OTE începând cu anul 2008, va cere grupului elen OTE - care este prezent şi în România prin Romtelecom şi Cosmote, să taie şi mai puternic cheltuielile în condiţiile în care în Grecia economia va intra în al patrulea an de recesiune iar consumatorii sunt foarte atenţi la costuri, scrie Bloomberg.

De când grupul german a cumpărat acţiuni la OTE, acţiunile grupului elen au scăzut cu 84% pe bursă, iar DT trebuie să-şi recupereze cumva o parte din investiţia de câteva miliarde de euro.

Noi gadgeturi de la producătorii români: un smartphone la 649 de lei şi un notebook de 2.000 de lei

Claudia Nemat, un fost consultant al companiei McKinsey, care răspunde acum de operaţiunile din această regiune, inclusiv România, ar putea veni cu o strategie pentru aceste pieţe în primăvara anului viitor, conform unei surse apropiate companiei, şi citate de Bloomberg.După o primă săptămână petrecută la Atena ea a declarat că "e nerăbdătoare" să "dezvolte activele" de la OTE.Analiştii spun că ea va fi forţată să ceară noi reduceri de salarii şi vânzări de active la OTE. Pe lista activelor ce ar putea fi vândute sunt divizia de sateliţi Hellas Sat şi acţiunile de la Telecom Serbia.

Grupul elen OTE are datorii de 3,3 mld. euro, care sunt scadente în 2013.

"Deutsche Telekom trebuie să amplifice eforturile de reducere ale costurilor", a declarat Alexandre Iatrides, analist la Oddo & Cie din Paris.

"Nimeni nu o să cumpere OTE acum, având în vedere contextul economic din Grecia", a declarat Dimitri Kallianotis, analist din Londra al Citigroup. "Deutsche Telekom trebuie să îşi recunoască pierderile din Grecia, dar nu ar fi rezonabil să lase OTE să facă ce vrea cu cheltuielile".

Grupul elen OTE deţine în România companiile Romtelecom şi Cosmote, care, împreună sunt cel mai mare grup telecom de pe piaţă, cu un business de peste 1,2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels