Business Hi-Tech

Nistoran, Televoice: Cu Neura vrem primul loc pe tablete PC cu Android din România

Nistoran, Televoice: Cu Neura vrem primul loc pe tablete PC cu Android din România

Tableta Evolio cu conectivitate WiFi are un preţ de 1.499 de lei, iar modelul cu conectivitate 3G costă 1.899 de lei. Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

26.07.2011, 00:05 1019

Compania românească Televoice, care vin­de sub brandul Evoliodiferite produse elec­tronice, are ca obiectiv să devină cel maima­re jucător local de pe piaţa de tablete PC cu sistem de operareGoogle Android oda­tă cu lansarea Neura - o tabletă disponibilă îndouă variante - cu şi fără conectivitate la re­ţele de internetmobil 3G, a declarat Liviu Nistoran, preşedinte şi acţionarmajoritar al fir­mei.

El a spus că Televoice este în discuţii şi pentru lansareatabletelor Neura pe alte pie­ţe din regiune: Bulgaria, Ungaria şiPolonia.

În lupta pentru cotă de piaţă cu produse ca Apple iPad sauSamsung Galaxy Tab, com­pania românească mizează pe oferta deservicii asociate - inclusiv pentru clienţii busi­ness, de suportuloferit local, gama ex­tin­­să de accesorii, caracteristicilehard­ware şi mai puţin pe preţuri, chiar dacă aces­tea sunt "cupână la 40% mai mici" decât cele ale competiţiei, a declaratNistoran. "Noi nu încercăm să fim cei mai ieftini de pe piaţă."

Tableta Evolio cu conectivitate WiFi are un preţ de 1.499 delei, iar modelul cu conectivitate 3G costă 1.899 de lei. EvolioNeura este echipată cu procesorul Nvidia Tegra 2, 1 GHz Dual Core,cu accelerare gra­­fică Full HD, şi un display de 9,7 inchi,ca­­pacitiv, multitouch, de tip Wide View Angle. Ambele tablete auo capacitate de sto­care de 16 GB, care poate fi extinsă cu un cardmicroSD de până la 32 GB.

Tableta mai ieftină, cu conectivitate WiFi, are o memorie RAM de512 MB, în timp ce tableta 3G are o memorie RAM dublă.

Cel mai ieftin iPad cu conectivitate 3G costă aproximativ 2.500de lei, în timp ce ta­bleta Samsung Galaxy Tab P1000 cu ecran de 7inchi cu acelaşi tip de conexiune costă mai puţin de 1.700 delei.

Pe de altă parte, Vodafone România a lansat recent o nouătabletă Samsung cu Android 3.0 şi ecran de 10,1 inchi, care edisponibilă împre­u­nă cu abo­namente de internet mobil lacom­panie la preţuri care pornesc de la apro­xi­mativ 400 de euro,iar pe piaţă se speculează că în curând şi iPad-urile se vor vindela preţuri mai mici la pachet cu net mobil.

Va ajunge şi tableta Evolio în ofertele companiilor de telefoniemobilă din România la un preţ mai mic împreună cu oferte la netmobil?

Ce e sigur este că Neura va ajunge de săptămâna viitoare perafturile marilor retaileri precum Altex şi în ofertelema­ga­zinelor online, spune Liviu Nistoran. Proprietarul Televoice,care în urmă cu trei ani se războia cu operatorii de telefoniemobilă din poziţia de preşedinte al autorităţii de reglementare încomuncaţii, spune că discuţiile cu companiile telecom au fostdestul de "reci".

"E greu să discuţi aşa ceva cu operatorii din România. Mi s-aspus că trebuie să fiu pe lista de furnizori agreaţi la sediilecentrale din Paris, Londra sau Atena. Cred totuşi că operatorii vorgăsi o cale de încheia un parteneriat", a declarat Nistoran.

În ce priveşte publicul ţintă pentru tabletele sale, şefulTelevoice afirmă că acesta este diferit faţă de clienţii "fărăprobleme financiare şi care pot plăti 3.000 de lei pentru un iPad".Ţintim utilizatorii care vor conectitivitate fără limitări dinpunct de vedere software sau hardware, a spus Nistoran. "Este vorbade manageri, dar şi de studenţi sau freelanceri". Evolio estimeazăcă în prima jumătate a anului s-au vândut aproximativ 25.000-30.000de tablete PC iar piaţa ar putea ajunge la 60.000-70.000 până lafinele anului. "Piaţa creşte exponenţial, iar ritmul va continua săse menţină pentru că este un segment care abia se dezvoltă", a spusNistoran, adăugând că se bazează în această estimare şi pecontextul economic diferit, care este acum favorabil achiziţiilorde tehnologie. "Anul trecut a fost un blocaj psihologic şivânzările s-au prăbuşit, acum însă se simte o revenire a vânzărilorpe segmentul consumer".

Compania a investit aproximativ 100.000 de euro în lansareaacestui produs, la care compania a lucrat aproximativ şase luni.Tableta este produsă în China unde "se fac 90% din electroniceledin lume", a spus Nistoran, adăugând că pe partea de dezvoltare aplatformei şi a aplicaţiilor compania a lucrat cu producătorullocal Tremend Software.

Nistoran a spus că Evolio va importa un prim stoc de 3.000 detablete Neura, pe care se aşteaptă să-l vândă în trimestrul trei.Nistoran a spus că dacă tot stocul va fi vândut atunci atuncicompania va obţine şi profit din acest proiect. Compania estimeazăcă în acest an îşi va dubla vânzările la 6 mil. euro, iar tabletelevor aduce aproximativ 40% din venituri. Televoice a mai lansatanterior în România o altă tabletă Android, cu performanţe şi unpreţ mai mici. Nistoran afirmă că Televoice a vândut 3.000 deunităţi din tableta EvoTab, rezultat care plasează compania pelocul trei pe piaţa locală de tablete PC, după Apple şi Samsung.Nistoran spune că datele provin dintr-un studiu al companiei decercetare GfK.â

Neura are preinstalate o serie de aplicaţii româneşti pentruAndroid care oferă acces la conţinut în limba română. Clienţiicompanii pot achiziţiona cu 99 de lei un pachet suplimentar deservicii business precum videoconferinţa, telefonie IP sau CloudComputing.

"Evolio oferă pentru companii pachetul de servicii Business Pluscare cuprinde următoarele servicii asociate tabletei Neura:Serviciul de Videoconferinţă, Serviciul de telefonie mobilă VoIP cuintegrare în sistemul PBX al companiei, Mobile VPN şi desktopremote access, toate acestea furnizate la un nivel garantat decalitate şi disponibilitate a serviciilor tip SLA (Service LevelAgreement)", conform reprezentanţilor Evolio.

Compania pune la dispoziţia utilizatorilor Neura şi librăriavirtuală Evobook , o librărie de cărţi electronice (ebooks) înlimba română, cărţi care pot fi downloadate pe tabletă în oricemoment, la preţuri care variază între 5 şi 20 de lei şi care pot fiachiziţionate cu cardul.

Evolio va oferi începând cu luna septembrie şi o aplicaţie careoferă acces la conţinut video: posturi TV româneşti şi filme, înregim Video on Demand.

"Utilizatorii pot folosi tableta Neura pentru a citi şi editaaproape orice tip de document, (Word, Excel, Powerpoint, etc.), pecare apoi îl pot tipări, sau eventual semna şi retrimite. Aceştiaîşi pot accesa computerul prin sistemul Remote Desktop Access şipot rula Windows sau orice aplicaţie a companiei direct de petabletă", a spus Nistoran.
Evolio lansează gama de accesorii originale care extindcapabilităţile tabletei. Printre accesoriile pe care clienţii lepot folosi împreună cu tableta se află: diverse huse, standere, ohusă cu tastatură, suport de maşină (fixabil pe tetieră), dockingstation, Stylus capacitiv, căşti şi boxe.

Preţul accesoriilor variază între 89 şi 159 de lei, potrivitdatelor de pe pagina web a Evolio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO