Business Hi-Tech

Nokia a prezentat în România smartphone-ul N9. "Nu pierde semnalul" ca iPhone 4, dar nu se ştie când apare şi la ce preţ - GALERIE FOTO

Nokia a prezentat în România smartphone-ul N9. "Nu pierde semnalul" ca iPhone 4, dar nu se ştie când apare şi la ce preţ - GALERIE FOTO

Nokia a prezentat în România smartphone-ul N9

Autor: Adrian Seceleanu

21.06.2011, 19:29 5355

Compania finlandeză Nokia, cel mai mare producător de telefoanemobile din lume, a prezentat marţi la Bucureşti, un prototip al N9,cel mai probabil primul şi ultimul smartphone din istoria companieicare va rula sistemul de operare MeeGo (bazat pe Linux), înainte cafinlandezii să iasă pe piaţă cu mobile cu soft realizat de companiaMicrosoft.

Totuşi, reprezentanţii Nokia au făcut o prezentare entuziastă aN9, insistând pe caracteristicile "inovatoare" ale smartphone-ului,precum absenţa butoanelor de pe partea frontală, carcasa dinpolicarbonat sau camera foto de 8 megapixeli.

"Designul industrial al Nokia N9 este un exemplu de inspiraţie şi efort în crearea şifabricarea unui produs.Terminalul este realizat dintr-o singurăbucată de policarbonat prelucrată cu precizie şi care se îmbinăperfect cu sticla curbată. Ecranul laminat de culoare neagră oferăutilizatorului o interacţiune fluidă cu conţinutul", confomreprezentanţilor Nokia.

"Fără a fi necesar un buton de navigare, telefonul Nokia N9 cuecran complet tactil aduce aplicaţiile în prim-plan. Ecranul AMOLEDde 3,9-inchi este fabricat din sticlă curbată, rezistentă lazgârieturi. Carcasa Nokia N9 este fabricată utilizând cele maiperformante tehnologii de prelucrare a policarbonaţilor, permiţândo performanţă superioară a antenei. Acest lucru se traduce prin orecepţie mai bună, o calitate mai bună a vocii şi mai puţineapeluri ratate".

Răzvan Petrescu, Country Manager al Nokia România, cel care aprezentat smartphone-ul la evenimentul local a insistat asupraacestui aspect. "Mobilul are o carcasă din policarbonat pentru a neasigura că nu afectăm calitatea semnalului şi avem mai puţineapeluri ratate", a spus Petrescu, făcând o aluzie transparentă laproblemele cu semnalul ale Apple iPhone 4, a cărui antenă esteintegrată în carcasă.

Petrescu a insistat asupra faptului că N9 nu va ava un butonhardware pe partea frontală a ecranului, prezentând acest lucrudrept o "metodă inovatoare, nouă de interacţiune între utilizatorşi hardware".

Butonul de navigare este înlocuit cu un simplu gest: o glisarela stânga sau dreapta. "Oricând utilizezi o aplicaţie, o mişcare deglisare din orice colţ al ecranului te va duce către meniulprincipal", potrivit comunicatului oficial al Nokia.

"Este un gest de mişcare de la stânga la dreapta sau de ladreapta la stânga pe suprafaţa terminalului, un gest intuitiv,foarte asemănător cu datul paginii unei cărţi. Această formă deinteracţiune aduce câteva lucruri noi: elimină necesitatea de aavea o tastă back sau home. Ce înseamnă asta: putem avea un ecranmai mare, avem informaţie mai multă", a declarat Petrescu.

Telefonul are trei ecrane principale, pe care sunt afişatenotificările (apeluri, sms-uri reţele sociale etc.), listaaplicaţiilor de pe telefon şi lista aplicaţiilor deschide deja deutilizator. "Cele trei ecrane principale au rolul de a oferi accesrapid la cele mai importante lucruri pe care oamenii le folosesc peun telefon: utilizarea aplicaţiilor, accesul la reţelele sociale şirealizarea mai multor sarcini simultan", conform reprezentanţilorNokia.

Telefonul are o cameră foto cu senzor Carl Zeiss de 8 megapixelicu autofocus, unghi larg de vizualizare, înregistrare video lacalitate HD. Nokia N9 include serviciul gratuit de navigaţie autoşi pietonală pas cu pas, cu ghidare vocală în aplicaţia Hărţi.Nokia N9 ar putea fi şi primul smartphone din lume care dispune detehnologie de decodare Dolby Digital Plus şi tehnologie depost-procesare Dolby Headphone. Mobilul va fi dotat şi cu nouatehnologie NFC (Near Field Communication), care le va permiteutilizatorilor Nokia N9 să transfere imagini şi clipuri video de peun terminal pe altul sau să îl conecteze la accesorii Bluetoothprecum noul difuzor Nokia Play 360.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels