Business Hi-Tech

O miză de 13 miliarde de euro în Rusia a apărut pentru giganţii mondiali din telecom

O miză de 13 miliarde de euro în Rusia a apărut pentru...

Autor: Vlad Popescu

15.07.2013, 12:49 1869

Rusia este cea mai mare ţară din lume ca suprafaţă, iar infrastructura de telecomunicaţii a rămas din punct de vedere tehnic în urma reţelelor din SUA şi Europa.

Astfel, dezvoltarea reţelelor telecom la nivel naţional reprezintă o oportunitate uriaşă pentru producătorii de echipamente, precum staţiile şi antenele care conectează utilizatorii la reţea.

Grupul suedez Ericsson, cel mai mare producător de reţele mobile, şi compania finlandeză Nokia Siemens Networks, deţinută de producătorul de telefoane Nokia, şi-au asigurat deja poziţia pe piaţa rusă, câştigând primele contracte mari scoase la licitaţie de operatori.

Următoarea fază de dezvoltare a industriei telecom din Rusia aduce însă în scenă noi concurenţi, precum grupurile chineze Huawei şi ZTE, care au reuşit să se impună pe unele pieţe prin servicii conforme cu standardele, dar la preţuri mai mici.

Deşi pieţele emergente precum Rusia sau India sunt mai mici ca cifră de afaceri faţă de SUA sau Europa, dezvoltarea industriei telecom în aceste ţări este de importanţă critică pentru producătorii de echipamente, datorită potenţialului ridicat de creştere.

Companiile trebuie să obţină devreme contracte, pentru a-şi asigura la licitaţiile din următorii ani sporul de competitivitate asigurat de continuitate.

Creşterea economică şi a nivelului de trai a crescut aşteptările clienţilor, care vor de la operatori servicii de calitate, precum accesul rapid la internet pe mobil.

Clienţii sunt nemulţumiţi că pierd frecvent semnalul la metrou şi se confruntă cu viteze mici de afişare a paginilor web. Mobile TeleSystems, MegaFon, VimpelCom şi Rostelecom au început să dezvolte reţelele 4G/LTE, după ce au cumpărat anul trecut de la stat licenţe pentru frecvenţele radio necesare.

Cei patru operatori s-au angajat să investească 12,9 miliarde de dolari în modernizarea reţelelor până în anul 2019.

Producătorii de echipamente ar putea obţine jumătate din această sumă, restul urmând să acopere alte cheltuieli, precum lucrările de construcţii necesare.

Traficul de date pe mobil s-a triplat în Rusia în ultimul an şi ar putea creşte de 10 ori până la finele anului 2015, potivit analiştilor ruşi. Cu toate acestea, factura medie din Rusia este de câteva ori mai mică decât, spre exemplu, nivelul din SUA, astfel că operatorii au adoptat o abordare precaută faţă de investiţiile uriaşe necesare pentru dezvoltarea reţelelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels