Business Hi-Tech

Opinie Mircea Sarbu: Ce stim despre pisicile egiptene?

Opinie Mircea Sarbu: Ce stim despre pisicile egiptene?

Autor: Mircea Sarbu

20.02.2011, 14:19 62

Evenimentele din Egipt au pus inca o data in evidenta putereainternetului, chiar daca (sau tocmai pentru ca) autoritatile auincercat, in premiera mondiala, sa-l blocheze total. Am aflatastfel ca egiptenii sunt mult mai conectati decat credeam. Si nudoar ei.

Cu doar doua saptamani in urma am scris in aceasta pagina desprecartea lui Evgeny Morozov "The Net Delusion", care incearca sasustina ideea ca puterea internetului in promovarea libertatii sidemocratiei este o iluzie. Autorul chiar pluseaza: internetul estemai degraba o arma in mana guvernelor represive. M-am bazat maimult pe argumentele lui Cory Doctorow pentru a sustine contrariul,dar intre timp am primit chiar din jurnalele de stiri odemonstratie elocventa. Daca puterea internetului nu face douaparale, de ce guvernul egiptean a incercat sa opreasca totalaccesul la retea in timpul recentelor demonstratii?

Povestea acestei blocade digitale este cu totul speciala, pentruca este pentru prima data in istorie cand o putere politicaincearca sa inchida total accesul la internet si la telefoniamobila. Se stie ca autoritatile din China, Iran sau alte tari curegimuri autoritare sau represive cenzureaza sau limiteaza accesul,dar niciuna nu a dorit sa blocheze tot traficul (nu punem lasocoteala Coreea de Nord, unde internetul pur si simplu nu exista).Thailanda si Tunisia au taiat accesul la siturile de stiri si laretelele sociale in timpul tulburarilor, insa blocada totala este oproblema tehnica foarte complexa.

Avand in vedere ca totul a cazut deodata (in doar 13 minute o taraa disparut din internet), este indiscutabil ca guvernul egiptean aavut un plan foarte bine pus la punct. Nu voi insista pe detaliiletehnice, dar merita amintit ca retelele de telefonie mobila au fostoprite chiar de operatori (protocolul cu guvernul egiptean prevedeaceasta posibilitate) si ca un singur ISP din zece a ramas activ:Noor Data Networks, care foloseste un cablu submarin operat deTelecom Italia. Dar se pare ca "scaparea" a fost intentionata,pentru ca Noor deserveste bursa egipteana si, probabil, alteservicii strategice si bine protejate - nu-mi imaginez ca, depilda, serviciile secrete au ramas in bezna. Citiţiopinia integrală a lui Mircea Sârbu pewww.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO