Business Hi-Tech

Oracle lanseaza strategia unui nou model de business: grid computing

26.09.2003, 00:00 16

Puterea de calcul va intra in curand la capitolul "utilitati". Exact ca gazele sau curentul electric. Cat va trece pana atunci? Nimeni nu stie sa spuna exact dar multi estimeaza ca, in viitorul nu foarte indepartat, ne vom conecta la o retea de computere si vom “consuma” atata putere de calcul cat avem nevoie. O astfel de retea a intrat in limbajul de specialitate sub denumirea de grid.
Grid nu este un concept nou. De ani buni laboratoarele stiintifice din intreaga lume vehiculeaza ideea unor retele de computere la care sa aiba acces si cei care nu au in laborator, la birou sau acasa suficienta memorie pe sistem, pentru a efectua, spre exemplu- o analiza complicata de ADN sau pentru a rula un program de editare video. Ideea s-a transformat in realitate si exista deja echipe de oameni de stiinta care folosesc astfel de grid-uri pentru a-si desfasura cercetarile.
Dar, precum energia electrica sau telefonul, nici grid-ul nu este menit sa ramana la stadiul de laborator. Grid computing urmeaza sa intre in business. Cel putin asa spune compania de software Oracle.
Astfel,  Oracle Romania a anuntat ieri o strategie nou-nouta ce se muleaza tocmai pe ceea ce Larry Ellison, seful companiei-mama americane, considera a fi viitorul industriei: retelele grid. Strategia vine acompaniata si de o serie noua de software, infrastructura Oracle 10g care cuprinde patru pachete: unel pentru mediile de stocare, unul pentru bazele de date, unul pentru servere de aplicatii si unul tocmai pentru managementul grid-urilor.
Ce avantaje ar putea aduce companiilor retelele grid? Un studiu intocmit recent de o firma de cercetare a pietei arata ca doar 30% din puterea de calcul a tuturor serverelor aflate in functiune in retelele informatice ale companiilor este utilizata. Mai mult, pentru aceste servere a caror capacitate este mult subutilizata, firmele cheltuie aproape 50 de miliarde de dolari pe an. Alti analisti spun ca 90% din bugetele IT ale companiilor sunt cheltuite pe mentenanta sistemelor informatice existente.
Avantajele unei retele grid tocmai aici apar. In viitor, utilizarea grid-urilor va face posibil ca o firma sa nu mai fie nevoita sa-si cumpere cel mai "tare" server de pe piata, care costa cateva milioane de dolari, daca in anumite zile are nevoie de puterea de calcul maxima pe care acest produs i-o poate da. Va lua putere de calcul numai in functie de necesarul zilnic de la alta companie care are disponibil sau care se specializeaza in astfel de servicii sau va face posibil ca toate departamentele sa aiba acces la aceleasi resurse hardware, grupate intr-un grid.
Folosind resursele in functie de necesitati, companiile vor avea mai multa libertate sa faca afacerile asa cum vor. Retelele grid vor conduce la aparitia unor modele de business care in prezent nu exista, spun oficialii Oracle.
Oracle 10g este prima platforma software pentru asa-numitul “grid computing”. Clientii-tinta: toate organizatiile, fie ca au 2-3 calculatoare in retea fie ca utilizeaza o infrastructura hardware de mii de computere. Softul lansat de compania americana va permite controlarea si managementul acestor grid-uri pe care vor rula simultan multiple baze de date, medii de stocare si aplicatii. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels