Business Hi-Tech

PCNET, la start pentru lansarea telefoniei prin Internet

20.12.2002, 00:00 39

PCNET, unul dintre cei mai mari furnizori de Internet de pe piata romaneasca, a anuntat ca va lansa de la 1 ianuarie 2003 servicii de telefonie pe protocol Internet, Voice-over-IP (VOIP). Noua oferta se va adresa atat companiilor cat si consumatorilor individuali care doresc sa poarte convorbiri internationale.
Serviciile de Voice-over-IP ale companiei PCNET vor acoperi numai segmentul de piata format din convorbirile internationale, nu si interurbane sau locale. Tarifele la acest tip de convorbiri vor fi cu 60-80% mai reduse decat cele practicate acum de RomTelecom la telefonia internationala clasica.
Pentru dezvoltarea infrastructurii si lansarea serviciilor de voce pe protocol Internet, PCNET a investit in ultimele luni aproape un milion de dolari.
Intrarea PCNET pe segmentul de VOIP se va face o data cu liberalizarea pietei romaesti a telecomunicatiilor iar in prima etapa va avea drept concurenti furnizorul rival de servicii Internet RDS si compania RomTelecom.
Mihai Batraneanu, presedintele companiei, a admis ca eventuale dificultati in negocierile privind interconectarea cu reteaua RomTelecom ar putea sa intarzie cu cateva zile disponibilitatea serviciului de VOIP.
Accesarea serviciilor de VOIP se va face diferit in cazul clientilor din mediul de afaceri si in cazul persoanelor individuale.
Pentru consumatorii individuali PCNET pune la dispozitie o serie de carduri de voce in valoare de 5, 10 si respectiv 20 de dolari, pret fara TVA. Pentru utilizarea acestora nu este nevoie de instalarea acasa la clientul persoana fizica a unor echipamente speciale. Romanii vor putea vorbi prin protocol Internet cu rudele din strainatate, simplu, formand un numar pe telefonul de acasa (numar netaxabil) si introducand ulterior pin-ul cartelei PCNET Voice. O convorbirile cu Statele Unite se vor face la tariful de 12 centi minutul in cazul in care conexiunea se face de la telefon la telefon. Utilizatorul persoana fizica are insa posibilitatea de a comunica si de la calculator (propriu, din Romania) la telefonul apelatului din strainatate in acest caz tariful fiind de 9 centi pe minut. Conectarea PC-ului la infrastructura PCNET se va face pe baza unei aplicatii ce va fi pusa la dispozitie pe noul site www.voice.ro.
In situatia conexiunii VOIP de la telefon la telefon calitatea convorbirii este similara cu aceea a serviciului clasic de telefonie internationala. Calitatea convorbirilor PC-telefon ar putea fi mai slaba in functie de conexiunea la Internet pe care consumatorul o are acasa.
"In cazul clientilor din sectorul corporatist, solutiile sunt grupate intr-un pachet numit "Business Voice" care poate fi personalizat in functie de necesitatile fiecarei companii. Exista deja mai multe firme care testeaza aceste servicii. De altfel, intreaga companie PCNet utilizeaza tehnologia Voice over IP de mai bine de sapte luni", a spus Mihai Batraneanu.
Principalul beneficiu pe care firmele il pot obtine prin apelarea la serviciile de convorbiri internationale prin VOIP este reducerea semnificativa a costurilor telefonice. "De cand am implementat acest sistem la PCNET, factura telefonica care include convorbirile prin RomTelecom dar si pe cele prin retelele mobile, si-a diminuat valoarea cu aproximativ 30-40%", a precizat Batraneanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels