Business Hi-Tech

Presata de criza si concurenta, Romtelecom vinde net, telefonie si TV la 9 euro pe luna

Presata de criza si concurenta, Romtelecom vinde net, telefonie si TV la 9 euro pe luna

Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom

07.09.2009, 18:07 151

Romtelecom, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefoniefixa, a extins la nivel national o oferta prin intermediul careiavinde TV, net si telefonie fixa la un tarif de 9 euro pe luna inprimul an de contract, pe fondul concurentei dure cu RCS&RDS siUPC si al restrangerii cheltuielilor de catre consumatori sicompanii.

Astfel, prin pachetul de servicii "Practic" clientii pot primipentru 8,9 euro pe luna (TVA inclusa) servicii de telefonie fixa,internet la 4 Mbps si televiziune prin satelit, conform datelor depe pagina web a operatorului. Pe langa reducerea de pret,Romtelecom ofera fara costuri si un telefon fix, un modem pentruserviciile internet si echipamentele necesare instalariiteleviziunii prin satelit.

Pe de alta parte, in al doilea an de contract tariful perceputde Romtelecom creste la 17,85 euro (TVA inclusa). Astfel, la finelecelor doi ani de contract, pretul mediu platit de un client alpachetului "Practic" va fi de aproximativ 13,3 euro (TVA inclusa) - aproximativ 57 de lei.

In aceste conditii, Romtelecom se apropie cu preturile pentrupachetul triple-play de cele practicate de RCS&RDS, o evolutiedramatica pentru un fost monopol din telefonia fixa care in anii'90 se lupta cu statul pentru a-si putea majora tarifele intr-unritm mai rapid decat inflatia si care cu doar cateva luni in urmavindea cu 9 euro pe luna doar telefonia fixa.

"Testam diferite noi abordari ale pietei prin oferte variate,mai intai intr-un numar limitat de localitati, pe care il extindemulterior succesiv in functie de felul in care aceste oferte suntprimite de clienti. Acesta a fost si cazul pachetului "Practic",disponibil la un pret incepand de la 9,9 euro pe luna, precum sicel al conexiunilor broadband independente, cu preturi incepand dela 4,1 euro (fara TVA)", explica oficialii Romtelecom.

Atac a la RCS: vocea, oferita cadou pentru clientii peinternet

O alta oferta lansata de Romtelecom - prin care vocea fixadevine un serviciu oferit gratuit clientilor pe internet arata ca,pe masura ce va trece timpul, operatorul este pregatit sa faca pasiconsiderati tabu in urma cu cativa ani, pentru a se adapta noilorrealitati de pe piata. Astfel, pentru prima oara in istoriacompaniei, Romtelecom schimba "filozofia" ofertelor oferind faracosturi suplimentare serviciul de telefonie fixa clientilor careachizitioneaza doua dintre cele mai scumpe planuri tarifare deacces la internet, respectiv Clicknet 6 si 8 Mbps. Pana in prezent,serviciile de internet ale Romtelecom nu puteau fi contractatedecat impreuna cu cele de voce fixa. Romtelecom nu renunta practicla telefonia fixa, insa noua oferta arata ca gigantul incepe sa sepregateasca pentru momentul din care fostul sau business de baza vadeveni un serviciu oferit gratuit clientilor pe televiziune sidate.

Pretul pachetului "Clicknet Voce gratis" este, cu TVA inclusa,de 12 euro pentru viteza de 6 Mbps si de 15 euro pentru 8 Mbps.

Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom, spune ca ofertele fac partedin strategia de reasezare pe piata a companiei. "Continuam saexecutam strategia noastra de repozitionare a companiei ca un'entertainer' care furnizeaza o gama variata de servicii pe piataromaneasca si progresam in acest proces, in ciuda crizei economicecare ne afecteaza si pe noi. Concret, ne concentram pe segmentelede piata noi, in crestere, precum datele, internetul de banda largasi televiziunea, dar si pe mentinerea businessului traditional.Aceasta este de asemenea solutia prin care sa ne protejamnivelurile actuale de profitabilitate silichiditate, care constituie o prioritate pentru Romtelecom".

Romtelecom este numarul doi pe piata locala de internet siteleviziune prin satelit, dupa RCS&RDS.

Compania estimeaza ca va incheia anul 2009 cu un rezultat maibun decat cel raportat in 2008 in privinta profitabilitatii, iarobiectivul managementului pe venituri este ca rata de scadere safie sub cea a Produsului Intern Brut (PIB), prognozata de guvern la8-8,5%. In primele sase luni Romtelecom a obtinut venituri de 408,7mil. euro, in scadere cu 7,6% fata de anul trecut, in timp ceprofitul operational inainte de includerea deprecierii siamortizarii (OIBDA) a crescut cu 8,5%, la 134,9 mil. euro.

Cel mai agresiv jucator pe preturi discuta transformareadatoriilor in actiuni

RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu TV de pe piatalocala, care si-a dezvoltat in ultimii ani portofoliul de clientipe baza unei strategi agresive de preturi, va discuta saptamanaviitoare cu actionarii majorarea capitalul social cu 208 mil. lei(49 mil. euro) la 250 mil. lei (59 mil. euro), prin aporturi innumerar ale actionarilor sau prin conversia datoriilor in actiuni(compensarea unor creante exigibile si lichide asupra societatii).Compania vrea sa emita 2 miliarde de actiuni nominative ordinare,cu o valoare nominala de 0,1 lei/titlu, conform propunerii care vafi discutata in sedinta actionarilor din 17 septembrie. La fineleanului 2008, datoriile totale ale companiei se ridicau la 614 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO