Business Hi-Tech

Profitul Deutsche Telekom cade cu 37%, din cauza Greciei şi României. "Războiul continuu al preţurilor ne-a lovit"

Profitul Deutsche Telekom cade cu 37%, din cauza Greciei şi României. "Războiul continuu al preţurilor ne-a lovit"

Autor: Adrian Seceleanu

06.05.2011, 10:42 3679

Grupul german Deutsche Telekom,cea mai mare companie de comunicaţii din Europa, a raportat oscădere a profitului de 37% în primul trimestru din 2011, pe fondulscăderilor înregistrate de subsidiarele din România şi Grecia şi anumărului de clienţi mai mic al filialei T-Mobile din SUA, scrieBloomberg.

Profitul net a scăzut la 480 mil.Euro ratând estimările analiştilor de 572 mil. euro. Vânzările auscăzut cu 7,7% la 14,6 mld. euro, trase în jos de Europa de Est şide operaţiunile din Marea Britanie.

Grupul german este prezent înEuropa de Est prin intermediul grupului elen OTE, la care deţine unpachet de 30% din acţiuni. Grecii deţin în România companiileRomtelecom, Cosmote, Zapp şi Germanos.

Primul trimestru a fost dificilpentru companiile OTE în România, potrivit datelor din raportulfirmei germane.

"Situaţia macroeconomică dificilădin Europa de Sud şi Est a avut în mod particular un impactconsiderabil asupra veniturilor totale. Grecia şi România au fostîn mod particular afectate. Cele două ţări au generat aproximativ51,1% din scăderea veniturilor din operaţiuni", potrivit datelordin raportul nemţilor.

Potrivit Deutsche Telekom,veniturile totale combinate ale operaţiunilor sale din România înprimul trimestru au fost de 262. mil. euro, în scădere cu 10% faţăde anul precedent, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) a fostde 61 mil. euro, în scădere cu 15,3%. Grupul german nu oferă înraportul său date defalcate privind operaţiunile Romtelecom şiCosmote, ci le consolidează.

"Veniturile din România au scăzutcu 10% în primul trimestru, în particular ca rezultat al războiuluicontinuu al preţurilor şi al situaţiei economice tensionate, care agenerat scăderi şi în telefonia fixă şi în cea mobilă", potriVITDeutsche Telekom.

În ceea ce priveşte evoluţia bazeide clienţi, numărul de clienţi pe telefonia fixă din România ascăzut cu aproape 4% la 2,6 milioane de linii, în timp ce numărulde clienţi din telefonia mobilă a scăzut şi el cu 8,3%, la 6,6milioane. Numărul de clienţi pentru net rapid a urcat în schimb cu25%, la aproximativ un milion.

Date exacte privind veniturile şinumărul de clienţi pe linii de business ale Romtelecom şi Cosmoteurmează să fie anunţate în câteva ore de grupul elenOTE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO