Business Hi-Tech

"Gemenii malefici" ameninta retelele Wi-Fi

21.01.2005, 00:00 33

Omul de afaceri se aseaza linistit pe o banca in parc si incearca sa-si conecteze laptopul la cel mai apropiat hotspot Wi-Fi, ca sa trimita cateva e-mailuri si sa mai navigheze pe Internet. Laptop-ul identifica o retea si se conecteaza la ea. Managerul incepe sa transmita relaxat mesajele in care a introdus si ceva date despre contul bancar, precum si alte informatii confidentiale. Numai ca reteaua Wi-Fi la care s-a legat nu este ceea ce credea el, ci apartine unor hackeri care stau la panda, asteptand sa "pescuiasca" date importante din computerele trecatorilor.
Cea mai noua gaselnita a hackerilor a fost botezata de specialisti "gemenii malefici", pentru ca reteaua Wi-Fi normala este copiata "in oglinda" de raufacatori, utilizatorii avand de obicei foarte putine sanse sa inteleaga ce se intampla, scrie CNN.com.
Procedura nu este foarte complicata. "Hackerul acopera semnalul bazei Wi-Fi emitand din apropiere un semnal mai puternic si se substituie astfel adevaratului hotspot", explica Phil Nobles, specialist in tehnologii wireless.
Cea mai buna metoda de prevenire este ca, atunci cand computerul e conectat la o retea wireless, posesorul sa evite sa transmita date importante, spune profesorul Brian Collins, fost lucrator in serviciile secrete britanice. "Utilizatorii ar trebui sa nu efectueze tranzactii bancare sau sa trimita date personale, pentru ca acestea pot fi interceptate de persoane neautorizate".
Jumatate dintre serviciile Wi-Fi comerciale din Marea Britanie nu sunt securizate corespunzator, informatiile transmise prin ele putand fi destul de usor interceptate, a apreciat un alt expert in tehnologiile fara fir. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO