Business Hi-Tech

Raport Stanford: Inteligenţa artificială îi întrece pe oameni, dar nu la sarcinile complexe. SUA domină autoritar noua industrie. Oamenii din întreaga lume sunt mai conştienţi de impactul potenţial al AI - şi mai nervoşi

Raport Stanford: Inteligenţa artificială îi întrece...

Autor: Adrian Seceleanu

16.04.2024, 00:33 102

Indexul AI, un raport independent realizat de Institutul Stanford pentru inteligenţă artificială centrată pe om (HAI), arată că inteligenţa artificială este încă departe de a întrece oamenii la rezolvarea sarcinilor complexe dar şi că SUA domină autoritar noua industrie.

Iată principalele zece concluzii ale raportului care are câteva sute de pagini:

1. Inteligenţa artificială îi întrece pe oameni în unele sarcini, dar nu în toate.
Inteligenţa artificială a depăşit performanţele umane în mai multe teste de referinţă, inclusiv unele în clasificarea imaginilor, raţionamentul vizual şi înţelegerea limbii engleze. Cu toate acestea, ea rămâne în urmă la sarcini mai complexe, cum ar fi matematica la nivel de competiţie şi planificarea.

2. Industria continuă să domine cercetarea de frontieră în domeniul AI.
În 2023, industria a produs 51 de modele notabile de învăţare automată, în timp ce mediul academic a contribuit cu doar 15 modele. De asemenea, în 2023 au existat 21 de modele notabile rezultate din colaborări între industrie şi mediul academic, un nou record.

3. Modelele AI de ultimă generaţie (de frontieră) devin mult mai scumpe.
Potrivit estimărilor AI Index, costurile de instruire ale modelelor de inteligenţă artificială de ultimă generaţie au atins niveluri fără precedent. De exemplu, GPT-4 de la OpenAI a folosit pentru instruire un volum de calcul estimat la 78 de milioane de dolari, în timp ce Gemini Ultra de la Google a avut costuri de 191 de milioane de dolari. Termenul "frontier model" în contextul inteligenţei artificiale (AI) se referă la modelele de AI care sunt la limita actuală a cercetării şi dezvoltării în domeniu. Aceste modele reprezintă cele mai avansate cu cei mai eficienţi algoritmi disponibili la un moment dat, oferind performanţe de top în sarcinile pentru care sunt proiectate.

4. Statele Unite devansează China, UE şi Marea Britanie ca principală sursă de modele de inteligenţă artificială de top. În 2023, 61 de modele de AI notabile provin de la instituţii cu sediul în SUA, depăşind cu mult cele 21 ale Uniunii Europene şi 15 ale Chinei.

5. Evaluările robuste şi standardizate pentru responsabilitatea LLM lipsesc cu desăvârşire.
Noile cercetări AI Index relevă o lipsă semnificativă de standardizare în ceea ce priveşte raportarea AI responsabilă. Principalii dezvoltatori, inclusiv OpenAI, Google şi Anthropic, îşi testează în principal modelele în funcţie de diferite criterii de referinţă pentru AI responsabilă. Această practică complică eforturile de comparare sistematică a riscurilor şi a limitărilor modelelor de AI de top.

6. Investiţiile în AI generativă cresc vertiginos.
În ciuda unei scăderi a investiţiilor private globale în AI anul trecut, finanţarea pentru AI generativă a crescut vertiginos, de aproape opt ori faţă de 2022 pentru a ajunge la 25,2 miliarde de dolari. Jucătorii majori din spaţiul AI generativ, inclusiv OpenAI, Anthropic, Hugging Face şi Inflection, au raportat runde substanţiale de finanţare.

7. AI îi face pe lucrători mai productivi şi duce la o muncă de mai bună calitate.
În 2023, mai multe studii au evaluat impactul AI asupra forţei de muncă, sugerând că AI le permite lucrătorilor să finalizeze sarcinile mai rapid şi să îmbunătăţească calitatea producţiei lor. Aceste studii au demonstrat, de asemenea, potenţialul AI de a reduce decalajul de competenţe între lucrătorii cu calificare redusă şi cei cu calificare înaltă. Alte studii avertizează că utilizarea AI fără o supraveghere adecvată poate duce la scăderea performanţelor.

8. Progresul ştiinţific se accelerează şi mai mult, datorită AI.
În 2022, AI a început să ofere suport în avansarea descoperirilor ştiinţifice. Cu toate acestea, în 2023 au fost lansate aplicaţii AI legate de ştiinţă şi mai semnificative - de la AlphaDev, care face sortarea algoritmică mai eficientă, la GNoME, care facilitează procesul de descoperire a materialelor.

9. Numărul reglementărilor privind AI în Statele Unite creşte brusc.
Numărul reglementărilor legate de AI în Statele Unite a crescut semnificativ în ultimul an. În 2023, existau 25 de reglementări legate de AI, faţă de doar una în 2016. Numai anul trecut, numărul total de reglementări legate de AI a crescut cu 56,3%.

10. Oamenii din întreaga lume sunt mai conştienţi de impactul potenţial al AI - şi mai nervoşi.
Un sondaj realizat de Ipsos arată că, în ultimul an, proporţia celor care cred că AI le va afecta dramatic viaţa în următorii trei până la cinci ani a crescut de la 60% la 66%. Mai mult, 52% îşi exprimă nervozitatea faţă de produsele şi serviciile de AI, marcând o creştere de 13 puncte procentuale faţă de 2022. În America, datele Pew sugerează că 52% dintre americani declară că se simt mai mult îngrijoraţi decât entuziasmaţi de AI, în creştere de la 38% în 2022.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO