Business Hi-Tech

Revolutia wireless sau o noua goana dupa aur

01.04.2003, 00:00 16

Consumer Electronics Show - Los Angeles, CeBIT, Conferinta Asociatiei Mondiale a Telecomunicatiilor Celulare. Toate aceaste mari reuniuni IT&C au avut in acest an un laitmotiv: tehnologia wireless (fara fir). "Si in acest caz se aplica mentalitatea goanei dupa aur. Firmele se grabesc sa investeasca in ceea ce se pare ca va fi buna afacere: accesul wireless la reteaua firmei sau la Internet in locuri publice", explica Roger Etner, analist al Yankee Group.
Sistemul de comunicare wireless functioneaza pe baza unei serii de emitatoare de semnal instalate in anumite zone. Transmisia se realizeaza prin radio. Astfel, in cadrul unei companii se poate constitui o retea wireless la care PC-urile, desktopuri sau laptopuri, handheldurile si Tablet PC sa se poata conecta  fara fir pe o anumita raza.  In locurile publice, cum ar fi aeroporturile sau hotelurile, reteaua wireless permite accesul la Internet.
Sistemul wireless are mai multe standarde, cel mai utilizat fiind WiFi (sau 802.11b). Printre altele, tehnologia wireless a avut succes in randul patronilor de baruri, ce au inceput sa anunte, pe rand, ca vor oferi servicii de conectare fara fir la Internet pentru consumatorilor lor.
La scara mai mare, gigantul telecom AT&T, IBM si Intel au lansat un parteneriat in domeniul wireless: Cometa Networks, o companie ce ofera retele de transfer de date de mare viteza pentru clienti importanti precum lanturi hoteliere, McDonalds si alte astfel de obiective. Toshiba si Accenture se lupta sa instaleze WiFi in lanturile de magazine Circle K si in benzinarii.
Insa tehnologia are inca probleme. Transferul masiv de date consuma bateria laptopurilor si a handheldurilor. Acoperirea nu este constanta si daca te deplasezi viteza de transmisie scade odata ce creste distanta de emitator. Marii operatori cred ca WiFi si telefonia 3G ( care permite de asemenea transfer de date la viteza mare) vor coexista. "Viitorul nostru este wireless. Noi vom oferi clientilor nostri un abonament care sa le permita sa aleaga fie WiFi, fie 3G, doar apasand un buton", a declarat Phil Bowman, vicepresedinte al Sprint PCS.

Problemele nu se lasa asteptate
Spre deosebire de clasica retea cablata de la birou, care este protejata de atacuri cu ajutorul firewall-ului si a sistemelor de protectie suplimentare, retelele wireless sunt deschise atacurilor hackerilor si poate chiar a specialistilor IT de la firma concurent. Chiar avand securitatea asigurata, o companie nu poate fi sigura ce face fiecare angajat cu echipamentele sale wireless, data fiind tentatia largimii de banda. Le poate folosi, de exemplu , pentru a descarca filme de pe Internet, odata ce a iesit din birou cu laptopul si a scapat de ochii sefului.
"Teoretic, oricine se afla in raza de emisie poate intra in reteaua wireless. Aceasta face reteaua extrem de expusa atacurilor malefice sau virusilor", a explicat  un expert al companiei Wavelink, care se ocupa cu instalarea de astfel de retele. Una din marile probleme sta de asemenea in proasta pregatire a personalului IT, care nu cunoaste toate masurile de siguranta ce trebuie luate, iar alta problema o constituie angajatii care isi folosesc computerele pentru alte probleme decat cele de birou, creind astfel brese de securitate.
Pentru a apara astfel de retele locale ale companiilor de atacurile din afara, compania Cranite Systems a realizat un firewall, care a fost recent aprobat de autoritatile americane, Hewlett-Packard fiind imediat interesata de acest produs. "HP vrea sa vanda astfel de sisteme de securitate chiar guvernului si agentiilor sale", a declarat Max Mancini, vicepresedintele Cranite. Pe piata firewall-urilor pentru retele wireless se lupta acum niste firme putin cunoscute, insa viitorul se pare ca este al lor. Fortress Technologies, Vernier Networks si Blue Socket, au produs astfel de solutii de securitate.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels