Business Hi-Tech

S&P retrogradează Nokia, la două zile după Fitch; analiştii se aşteaptă să ajungă în categoria junk

Autor: Marius Oncu

09.06.2011, 14:01 458

Standard & Poor's (S&P) a revizuit, joi, în scăderecalificativul Nokia, grup prezent şi în România, la două zile dupăce Fitch Ratings a retrogradat producătorul finlandez de telefoanemobile, iar analiştii se aşteaptă ca ratingul să ajungă încategoria "junk", potrivit Bloomberg.

S&P a retrogradat Nokia cu o treaptă de la "A-" la "BBB+",iar Fitch a coborât calificativul de la "BBB+" la "BBB-". S&P aavertizat că ar putea reduce din nou ratingul, în timp ce Fitch amenţinut perspectiva negativă. Calificativul actual al Fitch pentruNokia este cu o singură treaptă peste categoria "junk"(nerecomandată pentru investiţii).

A treia mare agenţie de evaluare financiară, Moody's, acordăNokia ratingul "A3", cu trei trepte peste cel al Fitch şianalizează situaţia grupului pentru o posibilă retrogradare.

Investitorii se aşteaptă ca Nokia să piardă ratingul "investmentgrade" (recomandat pentru investiţii) în urma erodării poziţiei delider pe piaţa mondială a telefoanelor mobile, cauzată deconcurenţa tot mai dură din partea iPhone-ului lansat de Apple şi asmartphone-urilor bazate pe softul Android al Google.

Totodată, Nokia a anunţat, joi, că directorul executiv pentrudivizia de tehnologie, Richard Green, şi-a luat concediu fărăplată, iar un cotidian finlandez a informat, citând surse, căacesta nu se va întoarce în cadrul grupului din cauza divergenţelorcu restul conducerii privind strategia, transmite Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO