Business Hi-Tech

Samsung bate pentru prima oară Apple pe smartphone

Samsung bate pentru prima oară Apple pe smartphone

Samsung a vândut între 18 milioane şi 21 de milioane de smart­phone-uri în trimestrul al doilea. Foto AFP

Autor: Ştefan Vrabie

26.07.2011, 00:02 1538

Vânzările explozive de mobile cu Andro­id le-ar putea aducesud-coreenilor în al doilea trimestru primul titlu de lider pepiaţa telefoa­ne­lor inteligente.

Samsung Electronics, producătorul smart­phone-urilor Galaxy, adepăşit pentru prima dată Nokia şi Apple în vânzările desmart­phone-uri, motivul fiind cererea ridicată pentrusmartphone-urile cu sistem de operare Google Android, potrivitanaliştilor firmei de cercetare a pieţei Strategy Analytics, citaţide agenţia de presă Bloomberg.

Analiştii estimează că firma sud-coreeană a vândut între 18milioane şi 21 de milioane de smart­phone-uri la nivel global întrimestrul aprilie - iunie, comparativ cu 16,7 milioane de uni­tăţivândute de Nokia şi 20,3 milioane de iPhone-uri vândute deApple.

Estimările arată că sistemul de operare mo­­bil Google Androidcâştigă teren în faţa com­­paniei Apple, în timp ce Nokia, care asem­nat un parteneriat cu Microsoft pentru a oferi plat­formaWindows Mobile pe viitoarele smart­phone-uri Nokia, încearcă sămenţină pasul pe piaţa smartphone-urilor. Samsung, care produce şitelefoane mobile ieftine, a ra­por­tat că urmăreşte să îşi dublezevânzările de telefoane de top anul acesta.

"Smartphone-urile cu sistem de operare Android din portofoliulSamsung au vânzări puternice în majoritatea regiunilor", a declaratNeil Mawston, analist la Strategy Analytics. "Samsung are o şansărezonabilă de a prinde pri­mul loc dacă va continua să îşi extindăpor­to­foliul de smartphone-uri Android în pieţe ca­reînregistrează creşteri masive precum China sau Brazilia. Samsung şiApple vor fi la ace­laşi nivel, din punctul de vedere alsmartphone-urilor, până la sfârşitul anului", a mai spus el.

Analiştii consideră că Samsung va înre­gi­stra o cotă de piaţăde 20% anul acesta dacă sunt luate în calcul şi telefoanele mobilecu funcţii de de bază, comparativ cu Nokia care va avea 26%,aducând decalajul dintre cele două cele mai mari companiiproducătoare de telefoane mobile la cel mai mic nivel înregistratvreodată.

Vânzările globale de smartphone-uri Sam­sung au fost în urmaNokia, Apple şi Research in Motion în primul trimestru al anului,potrivit com­­paniei de cercetare International Data Corp.

Vânzările companiei sud-coreeane au început să accelereze odatăcu lansarea telefo­nului Galaxy S2, succesorul bestseller-uluiSamsung Galaxy introdus anul trecut pentru a contracara iPhone-ulde la Apple.

Apple a dat în judecată Samsung în aprilie, susţinând cădispozitivele Galaxy au copiat tehnologii şi modele de designfolosite de Apple pentru a crea tableta iPad şi smart­phone-urileiPhone. Acţiunea împotriva Sam­sung se adaugă la procesele cuprivire la încăl­ca­rea brevetelor împotriva dispozitivelor cuplat­formă Android, precum cele de la Mo­to­ro­la Mobility Holdingsşi HTC, acum când software-ul de la Google câştigă cotă depiaţă.

Cota de piaţă Android va creşte la 44% până în 2015, de la 39%cât înregistrează anul aceta, conform previziunilor firmei decercetare IDC. Vânzările globale vor creşte cu 55%, la 472 demilioane de unităţi, spun cercetătorii de la IDC.

Samsung va ataca, de asemenea, şi piaţa consumatorilor caredoresc telefoane mobile la un preţ mic, cu modelele care utilizeazăsoftware-ul companiei numit Bada. Compania sud-coreeanăintenţionează să introducă pe piaţă un nou model bazat pe sistemulde operare propriu în a doua jumătate a anului, a spus J.K. Shin,directorul diviziei de telefoane mobile al Samsung, într-oconferinţă de pe 20 iulie.

Debutul unui nou model de iPhone care este programat înseptembrie ar putea încetini avântul Samsung, a spus Mawson.ãSamsung va trebui să muncească din greu pentru a ţine pieptacestei ameninţări concurenţiale", a mai afirmat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO