Business Hi-Tech

Semnal de alarma pentru UPC

15.11.2001, 00:00 25



United Pan-Europe Communications (UPC) trage semnalul de alarma. Dupa ce a anuntat recent rezultatele financiare pe trimestrul al treilea al anului, compania a fost suspendata de la tranzactionarea la bursa olandeza.

Conturile grupului UPC la data de 30 septembrie arautau un "sold negativ" de fonduri proprii de 740 de milioane de euro.

Grupul are la dispozitie numai trei luni pentru a-si restructura situatia financiara, astfel risca sa fie exclus definitiv din indicele AEX al bursei de la Amsterdam. De la inceputul acestui an, valoarea actiunilor companiei a scazut cu peste 97%.

Ultimele noutati eclipseaza total anuntul privind rezultatele financiare ale companiei care reflecta totusi o redresare lenta a UPC.

Prezenta in 17 tari din Europa (inclusiv in Romania), grupul a inregistrat o reducere cu 62% a pierderilor brute din exploatare, de la 97 milioane de euro in trimestrul al treilea din 2000 la 37 milioane euro in perioada iulie-septembrie 2001.

Cifra de afaceri a UPC a sporit cu 33% pana la 342 milioane de euro in timp ce, veniturile pe abonat au atins 17,67 de euro pe luna, fata de 14,22 euro cu un an in urma. In total, UPC avea pe 30 septembrie 2001 8,5 milioane de abonati.

In schimb, pierderile nete, desi in scadere raman uriase ridicandu-se la 696 milioane de euro in trimestrul al treilea. Pe ansamblul anului 2001, oficialii UPC au reconfirmat previziunile anterioare care amitesc o pierdere bruta din exploatare de 185-190 milioane de euro.

Cu toate acetsea, UPC promite sa fie profitabila in 2002.

Compania are o datorie de 8,2 milioane de euro si pentru a stopa pierderile a recurs al fuzionarea a cateva dintre activitatile sale. Astfel divizia din Polonia s-a contopit cu filiala locala a CanalA‚. Mai mult, aproximativ 200 de salariati francezi ai grupului au fost anuntati ca isi vor pierde locurile de munca.

Una dintre solutiile care ar putea rentabiliza activitatea UPC consta in a apela la Liberty Media, compania care detine 11% din UnitedGlobalCom, firma americana care controleaza 53% din capitalul UPC.

De fapt, Liberty Media care a acordat in luna mai un imprumut de un miliard de euro grupului UPC, detine 25% din obligatiunile emise de firma olandeza. Convertind aceste titluri in actiuni, Liberty ar putea reduce datoria neta a UPC preluand in acelasi timp si controlul firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels