Business Hi-Tech

Sergiu Biriş, de la Trilulilu despre ACTA: toată lumea strigă “nu” dar puţini s-au informat; prevederile tratatului sunt deja implementate în România

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

06.02.2012, 18:27 1145

Sergiu Biriş, românul care a fondat site-ul de videosharing Trilulilu.ro, scrie pe blogul personal că prevederile Tratatului Comercial pentru combaterea Contrafacerilor (ACTA), semnat recent de România, sunt deja implementate în ţara noastră iar multe proteste sunt generate de o documentare deficitară a subiectului.

"În primul rând, hai să recunoaştem, e foarte multă <<gălăgie>> în jurul ACTA. Toată lumea strigă "Nu ACTA!", însă puţini s-au informat cu adevărat ce presupune. Să nu-mi ziceţi că aţi citit toţi toate paginile din ACTA", scrie Biriş. " În fine, ideea e că prevederile ACTA sunt deja implementate în România. ACTA nu vine cu nimic nou din punctul de vedere a ce se poate face împotrivă pirateriei online. Prevederile respective vor fi aplicate într-un fel sau altul, DAR nu cred că vor fi vreodată aplicate într-un mod în care drepturile fundamentale ale oamenilor să fie încălcate. Partea în care se spune că tot ce faci va fi monitorizat nu cred că va trece. Multe lucruri nu vor trece pentru că n-au cum".

El afirmă că "drepturile de autor trebuie respectate" şi la nivel global este nevoie de câteva reguli "însă aplicate într-un mod corect pentru toată lumea şi fără a încalca drepturi fundamentale sau intimitatea. Ce vreau să spun e că de exemplu site-uri pirat care care fac streaming ilegal la seriale, cerând bani de la utilizatori, sunt anomalii care în pieţe mai bine dezvoltate nu există".

Directorul general al Trilulilu adaugă faptul că în România este nevoie şi de o educare a publicului în condiţiile în care mulţi utilizatori ar crede că "dacă au un fişier pe computer asta înseamnă că e <<al lor>>. Ei bine, drumul până lumea să conştientizeze că nu e aşa va fi unul lung şi care are nevoie nu doar de legi impuse cu forţă ci şi de o educare a pieţei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO