Serverele Facebook: secretele tehnologiei pentru 600 de milioane de prieteni, oferite gratuit. Galerie FOTO

8 apr 2011 Autor: Radu Racu

Serverele Facebook: Tehnologie pentru 600 de milioane de prieteni, oferită gratuit. Galerie Foto cu centrul de date al celei mai mari reţele de socializare

Vezi galeria foto Serverele Facebook

Cum reuşeşte Facebook să susţină o reţea socială online de circa 600 de milioane de utilizatori, fără prea multe defecţiuni? A început în urmă cu şapte ani, prin închirierea de servere din cadrul unor centre de date. În urmă cu un an şi jumătate, Facebook şi-a construit propriul centru de date, în Prineville, Oregon, şi a decis să-şi proiecteze propriile servere, pe cât de simple şi eficiente posibil, scrie Techland.

Săptămâna aceasta, Mark Zuckerberg, directorul executiv al companiei care deţine cea mai populară reţea de socializare de pe internet, a găzduit un eveniment în care a anunţat că va împărtăşi lumii întregi secretele serverelor, prin intermediul unei organizaţii numite Open Compute Project.

"Depresia Facebook", noua boală de care se tem pediatrii americani

Facebook şi-a propiectat propriile plăci de bază de la zero. Nu sunt complicate, nu au componente vopsite, sloturi pentru upgrade şi includ cât mai puţine şuruburi. În schimb, incintele serverelor sunt destul de voluminoase, pentru a permite instalarea unor dispozitive de răcire. Angajaţii Facebook spun că designul serverelor demonstrează filosofia companiei de accent pe utilitate, în schimbul unui aspect mai puţin plăcut.

Serverele Facebook folosesc cu 22% mai puţine materiale decât dispozitive similare uzuale, şi au surse de alimentare cu o eficienţă de 94,5%, conform companiei. Sursele sunt conectate direct la transformatoare fără baterie de rezervă, şi sunt sigure în proporţie de 99,9999%, susţin reprezentanţii Facebook.


Pentru Facebook, centrul din Prineville a redus costurile de operare cu serverele cu 24%, în schimbul unei creşteri a eficienţei energetice cu 38%, comparativ cu sistemele închiriate folosite anterior. În plus, contrar celor mai multe centre de date, cel din Prineville nu are nevoie de răcire cu o instalaţie de aer condiţionat datorită unei clime mai răcoroase în regiune.

Julian Assange: Internetul, "cea mai mare maşinărie de spionaj". Facebook, instrumentul perfect pentru instaurarea totalitarismului

Facebook a anunţat că orice companie poate beneficia de secretele reţelei, în materie de servere, atâta timp cât oferă feedback la schimb. Prin intermediul organizaţiei, compania va oferi informaţii legate de proiectare, fişiere CAD şi date afiliate.

Facebook a atins la sfârşitul anului trecut pragul de 600 de milioane de utilizatori, conform unui document publicat în luna ianuarie de Goldman Sachs, grupul financiar care a intermediat o emisiune închisă de acţiuni a companiei. Conform estimărilor de la începutul anului, Facebook ar trebui să treacă de 1 miliard de utilizatori până în 2012.

 
Cuvinte cheie:
Facebook
, serverele Facebook
, Mark Zuckerberg
, reţea socială
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 4 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (4):
Ovidiu Manolache - 08 aprilie 2011, 22:33

uitati-va la filmul "social network". este vorba despre cum s-a infintat facebook! super film!

alex - 08 aprilie 2011, 19:50

probabil au mai multe linii de curent si serverele sunt redundante

George - 08 aprilie 2011, 18:14

Au probabil DRUPS-uri...

ngi - 08 aprilie 2011, 17:01

nu stiu cata relevanta are faptul ca nu au baterii de rezerva, dar stiu ca ele ar trebui inlocuite cu ceva... asta daca nu au link direct la soare...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide