Business Hi-Tech

Serverele se uita in sus

01.09.2004, 00:00 15





Vanzarile de servere pe plan mondial au adus producatorilor venituri de 11,5 miliarde de dolari, in cel de-al doilea trimestru al anului, a anuntat Gartner, companie specializata in studii de piata. Producatorii au inregistrat o crestere cu 7,7% a veniturilor pe acest segment de piata, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cresterea s-a manifestat si la numarul de unitati vandute, 1,6 milioane, cu 24,5% mai multe decat in trimestrul al doilea din 2003. "Am observat o activitate sustinuta in segmentul de piata al serverelor x86 pe 64 de biti precum si vanzari sustinute in gama serverelor low-end", spune Mike McLaughlin, analist principal la Gartner.



Cu toate acestea, principalul segment de piata pe care se axeaza producatorii ramane cel al serverelor in arhitectura x86 pe 32 de biti, care au inregistrat cresteri de 10% ale vanzarilor, comparativ cu anul trecut, atragand incasari de 5,1 milioane de dolari in cel de al doilea trimestru al acestui an.



In varful ierarhiei mondiale a producatorilor de servere se situeaza IBM, cu o cota de piata de 30,7%, urmata indeaproape de HP, cu 27,3% din piata. Pe a treia pozitie, cu o cota de 13%, se claseaza Sun Microsystems. Numarul unu mondial in productia de PC-uri, Dell, se afla doar pe pozitia a patra in topul vanzarilor de servere, cu o felie de 9,8% din piata. Cu toate acestea, veniturile realizate de Dell din vanzarea de servere au crescut cu 20% comparativ cu perioada similara din 2003.



In schimb, in termeni de numar de unitati comercializate, lider de piata este HP, cu o cota de 28,9%, urmata de Dell, cu 21,1% in timp ce IBM vine doar pe pozitia a treia cu doar 14,9% din numarul total de servere vandute in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Vine puternic din urma Sun Microsystems, care a inregistrat o crestere de 38,4% a numarului de unitati comercializate fata de perioada similara a lui 2003, cota sa urcand pana la 5,6% din numarul de servere vandute pe plan mondial. Succesul lui Sun se datoreaza cererii in crestere pentru gama sa de servere Netra, din partea companiilor de telecomunicatii, in timp ce sectorul financiar arata un apetit tot mai pronuntat pentru serverele high-end produse de Sun, apreciaza analiza Gartner.



La randul lor, serverele bazate pe Linux au adus vanzari in crestere pentru producatori, atat in termeni de venituri, cu un plus de 54,6%, cat si de unitati, 61,6% mai multe decat in trimestrul doi al anului trecut. Serverele Linux au urcat pana la o cota de 9,5% din piata totala, in timp ce vanzarile de servere bazate pe sistemul de operare Unix continua sa scada, consemneaza Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels