Business Hi-Tech

SoftPedia.ro - de toate pentru toti

16.06.2004, 00:00 165



Nu intamplator, in ultimele luni, cel mai vizitat site din Internetul romanesc a fost SoftPedia.ro, conform statisticilor Trafic.ro.



Site-ul este practic o imensa colectie de aplicatii software gratuite (freeware, trial sau shareware), atat pentru PC-ul cu Windows, cat si pentru utilizatorii de Linux, Unix sau fanii Apple. Aplicatiile sunt structurate in cateva categorii, fiind usor de gasit cu ajutorul unui motor de cautare sofisticat. Practic, pentru probleme cu calculatorul puteti vizita sectiunea de drivere, acele mici aplicatii care fac ca totul sa functioneze corect, sau partea de aplicatii software. Pentru divertisment aveti la dispozitie sectiunea de jocuri sau cea de screensavere. Site-ul contine subtitrari in limba romana pentru cele mai populare filme si este deschis tuturor: oricine a creat un soft sau a realizat programe le poate incarca gratis pe site pentru a castiga utilizatori.



Nu lipseste sectiunea de aplicatii antivirus, programe de extras viermii care circula pe Internet sau cele care repara eventualele erori din sistemul de operare. Nici soft-urile pentru vizionarea de filme sau copierea de DVD-uri nu sunt trecute cu vederea.



Abunda pe site programele destinate "imbunatatirii" Windows-ului. TreeSize Pro este o unealta pentru organizarea spatiului de pe hard-disc, iar Registry Mechanic, ajuns la versiunea 3.0, repara registrul de aplicatii din Windows, stergand inregistrarile referitoare la programe care au fost dezistalate intre timp.



Exista unelte pentru programatorii specializati sau pentru utilizatorii casnici care se plictisesc in timpul lib er. Sunt programe pentru creatorii de muzica sau cei care s-au saturat de Office atunci cand vine vorba de text. Exista aplicatii pentru pasionatii fotografiei sau chiar editoare de filme pentru creatorii de videoclipuri. O categorie tot mai cautata o constituie solutiile pentru telefonia pe Internet, tot mai utilizata si in Romania.



Nu sunt lasati la o parte nici fanii screen-saverelor, care isi modifica desktop-ul de cate ori apare un episod nou din filmul favorit sau o noua versiune a jocului care ii tine treji toata noaptea. Exista de asemenea unelte pentru utilizatorii de Internet, aplicatii pentru vizitarea site-ului (browsere), clienti de e-mail, precum si alte aplicatii care grabesc descarcarea fisierelor de pe Internet sau securizeaza accesul la retea.



Astfel, nu mai este de mirare faptul ca site-ul atrage in fiecare saptamana aproximativ 700 de mii de oameni. Cei mai multi sunt intr-adevar din Statele Unite, insa Romanii viziteaza cele mai multe pagini (peste un milion de afisari pe saptamana, din 2,4 milioane in total). De asemenea nu mai e de mirare ca site-ul este sponsorizat acum de Connex si Softwin. Nu intamplator, pe locul al doilea in randul preferintelor romanilor se claseaza un site similar, www.soft32.com, iar portalul Kappa a cazut pe locul al treilea, cu aproape o treime din vizitatorii SoftPedia.





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO