Business Hi-Tech

Softul care nu te lasa sa furi idei de pe Internet

14.04.2004, 00:00 16



Producatorul software american iParadigms a dezvoltat o solutie software care determina daca o lucrare este originala sau contine idei ori fragmente copiate din alte surse, aplicatie starnind imediat interesul companiilor si institutiilor publice.



Practic este vorba de un motor de cautare, care se conecteaza la Internet, la baze de date cu patente, la biblioteci virtuale si la arhivele diverselor institutii, pentru a stabili daca o lucrare este originala sau este o replica, fidela sau prelucrata, a vreunui text creat de altcineva. Spre deosebire de motorul de cautare al Google, spre exemplu, care poate cauta cuvinte sau fraze specifice, aplicatia iParadigms analizeaza intreg continutul documentului, cautand automat cuvinte cheie sau fraze in toate bazele de date la care este conectat.



Sistemul devine astfel extrem de atragator pentru companiile care se confrunta cu probleme legale de incalcarea drepturilor de autor, dar si pentru institutiile publice si in special cele de invatamant. Intr-un moment in care furnizarea de eseuri, teste rezolvate si lucrari pentru diverse examene a devenit o adevarata afacere online, aplicatia iParadigms pare a fi o solutie pentru stoparea acestui fenomen. Producatorul soft a semnat primul acord de implementare a acestei aplicatii chiar cu Natiunile Unite, ceea ce da un plus de credibilitate programului anti-plagiat.



Compania iParadigms a inceput timid in 1996, cu o aplicatie care analiza textele cautand pe net sau in baza de date a unei institutii elemente similare documentului analizat. In prezent, aplicatiile iParadigms sunt instalate in serverele a 2.500 de institutii de invatamant din SUA si inca 1.000 din Europa si Asia. Astfel, cautarea s-a extins in toate aceste servere, permitand utilizatorului sa fie si mai sigur ca lucrarea repectiva nu provine din alta sursa.



In timp, aplicatia a fost adaptata nevoilor marilor companii, in special pentru cele care le cer angajatilor sa realizeze rapoarte din timp in timp. Avocatii utilizeaza acest sistem in procesele legate de plagiat, iar politia si autoritatile le folosesc pentru a analiza lucrarile ofiterilor si angajatilor care incearca sa obtina o promovare.



"Majoritatea oamenilor, fie ca e vorba de studenti, de angajati sau de ofiteri, cred ca sansele de a fi prinsi ca au copiat sunt egale cu zero", a explicat fondatorul iParadigms, John Barrie.



Softul nu este nici scump si nici foarte greu de utilizat. Institutiile de invatamant platesc o taxa anuala de 500 de dolari si cate 60 de centi pentru fiecare student la cursurile de zi. Companiile platesc 1.000 de dolari pe an si cate 10 dolari pentru fiecare pagina a lucrarii testate.



Studiile efectuate in SUA arata ca 37% dintre elevi si studenti recunosc ca au folosit Internetul pentru a se inspira pentru lucrarile lor, din lipsa de timp pentru a merge la biblioteca. In schimb, doar 20% dintre profesori folosesc sisteme de comparare a lucrarilor in incercarea de a detecta lucrarile copiate.



Aplicatia iParadigms a facut lumina intr-un scandal recent, in care responsabilul unei universitati era acuzat de plagiat. Desi cautand pe Internet fraze din text nu s-a gasit practic nimic incriminator, analiza iParadigms a aratat ca articolul continea in proportie de 11% text copiat din alte publicatii. Astfel, seful Central Connecticut State University a fost obligat sa se retraga de la conducerea unitatii de invatamant.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels