Business Hi-Tech

Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U: Securitatea cibernetică devine esenţială. Oamenii încep să pună din ce în ce mai multe întrebări despre unde ar trebui să îşi ţină datele, cum le pot proteja mai bine şi care sunt costurile

Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U: Întrebările sunt: cât mă costă să mut datele în cloud sau cât costă să le ţin la mine acasă şi care sunt riscurile asociate?; care sunt ameninţările pentru care ar trebui să mă pregătesc - pentru un atac din exterior, pentru un atac din interior?

Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U: Întrebările sunt: cât mă costă să mut datele în cloud sau cât costă să le ţin la mine acasă şi care sunt riscurile asociate?; care sunt ameninţările pentru care ar trebui să mă pregătesc - pentru un atac din exterior, pentru un atac din interior?

Autor: Alexandra Cepăreanu

19.05.2023, 12:00 168

♦ ETA2U a închis anul 2022 cu afaceri de aproximativ 86 milioane de euro, în creştere cu aproape 20% faţă de 2021 ♦ Echipa ETA2U a ajuns la 268 de angajaţi la finalul anului trecut, compania continuând şi anul acesta recrutările.

Securitatea cibernetică a devenit un subiect esenţial atât în discuţiile care au loc în mediul privat, cât şi în cele din mediul public, mai ales în contextul incert global din prezent, a spus într-un interviu pentru ZF Stelian Câmpianu, directorul executiv al companiei ETA2U din Timişoara, cel mai mare integrator local de soluţii IT&C din afara capitalei, care a organizat evenimentul IT Congress, ce reuneşte unii dintre cei mai mari jucători IT prezenţi pe piaţa din România.

„Se ridică foarte multe întrebări din perspectiva unde ar trebui să îmi ţin datele, cum ar trebui să îmi construiesc arhitectura. Este discuţia în cloud sau la mine acasă sau o combinaţie dintre cele două. Unde trebuie să fie balanţa, ce înseamnă dacă mă duc în cloud şi care sunt riscurile asociate, ce înseamnă dacă ţin datele la mine acasă şi care sunt riscurile asociate, cât de mult trebuie să investesc dacă mă duc în cloud şi cât investesc dacă stau la mine acasă. Întrebările sunt cât mă costă într-un scenariu sau în celălalt şi care sunt riscurile asociate acestui cost, care sunt ameninţările pentru care ar trebui să mă pregătesc - pentru un atac din exterior, pentru un atac din interior (trebuie să mă pregătesc pentru neglijenţa utilizatorilor). Acestea sunt întrebări la care oamenii caută răspunsuri“, a spus Stelian Câmpianu.

El a adăugat că şi interesul din partea reprezentanţilor mediului public a crescut în ultimul timp, însă, momentan, instituţiile statului se află încă la stadiul de intenţie când e vorba de implementarea şi utilizarea noilor tehnologii.

Paul Maravei, general manager, Cisco România, subsidiara locală a gigantului american cu acelaşi nume, unul dintre cei mai mari furnizori globali de echipamente şi servicii de reţelistică, a explicat că securitatea cibernetică este o zonă „complicată”, care trebuie să ţină pasul cu „inovaţiile” care sunt dezvoltate de cei care ochestrează atacurile.

„Nimeni nu e 100% protejat, noi nu putem spune niciodată că am terminat investiţia în securitatea cibernetică, că suntem protejaţi pentru că şi în partea celor care orchestrează aceste atacuri se cercetează, se inovează, dacă putem denumi aşa ceea ce fac ei. Şi atunci este un fel de cursă de-a şoarecele şi pisica şi întotdeauna trebuie să ne menţinem într-o poziţie bună. Însă, dacă pe de o parte continuăm să creăm specialişti foarte buni (părerea mea e că România nu stă rău la acest capitol, dar desigur nu avem destui specialişti, da putem continua să creăm măcar în ritmul ăsta noi specialişti) şi combinăm oamenii aceştia pregătiţi cu produsele şi tehnologiile dedicate nu putem avea decât un scenariu bun”, a spus pentru ZF Paul Maravei.

De asemenea, Valentin Stănescu, general manager al companiei Dell Technologies, prezent în cadrul evenimentului IT Congress din Timişoara, a spus că 86% din cei 6.000 de respondenţi din cadrul studiului Dell Technologies (NYSE:DELL) privind indicele de inovare caută în mod activ soluţii IT care să îi ajute să îşi desfăşoare activităţile mai simplu, rapid şi mai eficient.

„Mă bucur că în ciuda obstacolelor, oamenii care au venit la standul nostru au fost curioşi să afle ce produse şi soluţii noi am lansat în ultima perioadă. Ei caută să vadă şi să testeze soluţii sigure, cu un consum mic de resurse şi au încredere în puterea inovaţiei într-un moment de provocări globale. Acelaşi preocupări le-am descoperit şi la cei 6.600 de angajaţi din peste 45 de ţări care au participat la cel mai recent studiu Dell Technologies (NYSE:DELL) privind indicele de inovare. Rezultatele au arătat că 86% dintre respondenţii la nivel global caută în mod activ soluţii tehnologice care să-i ajute să atingă obiectivele de inovare, în timp ce chiar 59% dintre respondenţi subliniază că tehnologiile lor nu sunt suficient de avansate în comparaţie cu concurenţa”, a spus pentru ZF Valentin Stănescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO