Business Hi-Tech

Sun trece la open-source pentru a salva Solaris

04.06.2004, 00:00 21

Sun Microsystems a anuntat ca va face publica o versiune open-source a sistemului sau de operare pentru servere Solaris, confirmand astfel zvonurile care circulau de mai multa vreme in piata. "Inca ne aflam intr-o faza preliminara, de dezvoltare", a declarat purtatorul de cuvant al Sun, citat de Yahoo News. "Mai sunt un milion de detalii de pus la punct". Decizia vine insa in urma unei dezbateri aprinse in interiorul companiei. Tot in cursul acestei saptamani, Scott McNealy, director executiv al Sun, declarase ca exista foarte putine motive pentru ca Solaris sa devina open-source, fiind vorba de un produs comercial foarte valoros.
Eric Raymond, fondatorul organizatiei Open Source Initiative, a apreciat insa ca Sun trebuie sa se grabeasca cu "eliberarea" Solaris de sub tutela sa. "Se stie ca Linux a aparut pentru ca Solaris era prea scump si nu era open-source. Daca Sun ar fi facut Solaris open-source in 1990, poate ca Linux nu ar mai fi fost creat deloc", a spus el.
Solaris-ul companiei Sun a pierdut in ultima vreme procente importante din piata, in platformei deschise Linux, in special pe segmentul serverelor cu procesoare Intel mai ieftine. In primul trimestru al 2004, vanzarile servere cu platforme Linux au crescut cu 57% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In aceeasi perioada, vanzarile de servere cu Unix, platforma care sta la baza Solaris, au scazut cu 3%.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels