Business Hi-Tech

Sun: Vrem mai multi parteneri si un brand cunoscut in Romania

30.11.2004, 00:00 26

Compania producatoare de echipamente si servicii IT Sun Microsystems a anuntat prin reprezentantii sai in Romania ca are drept prioritati, la putin timp dupa debutul pe piata autohtona, dezvoltarea brand-ului si a retelei de parteneri.
Sun Microsystems este prezenta cu un birou in Romania incepand din luna august, insa acesta activeaza efectiv de aproximativ doua luni. ?Ca brand, Sun nu prea a fost cunoscut in Romania", a spus Mihai Dumitrescu, director general al MD Consulting Services, compania care reprezinta oficial Sun in Romania. ?Rezolvarea acestei probleme este una din prioritati, ca si dezvoltarea retelei de parteneri". Dumitrescu a spus ca este prematur sa faca comentarii cu privire la cifra de afaceri sau cota de piata a companiei Sun in Romania.
Piata romaneasca si cea regionala au un potential interesant pentru Sun Microsystems, a comentat reprezentantul companiei. ?Romania este cea mai mare tara din regiune, iar investitiile cresc", a spus Dumitrescu. Sun intentioneaza sa deschida si un centru de training IT in Bucuresti, impreuna cu unul dintre partenerii locali si o universitate. Centrul ar putea fi deschis in aproximativ 3 luni, iar investitia necesara este aproximata de Dumitrescu la 150.000 - 200.000 de euro.
Sun Microsystems comercializeaza hardware (in principal servere) si software (inclusiv sisteme de operare, asa cum este Solaris), insa tendinta companiei este de a se reorienta catre serviciile IT, conform lui Dumitrescu. ?Scopul este sa facem ca cele trei domenii de activitate (n.r. hardware, software, servicii) sa fie distribuite aproximativ in mod egal in portofoliul Sun", a adaugat el.
Recent, compania a simplificat modalitatea de taxare a produselor de software, a spus Dumitrescu. Astfel, suita de aplicatii pentru servere Sun Java Enterprise System, precum si pachetul Sun Java Desktop System dedicat computerelor de tip desktop, vor costa, anual, 100 de dolari pentru fiecare angajat al companiei cumparatoare.
Printre partenerii locali ai Sun se numara companii precum Romsys, S&T, Omnilogic, Intrarom, Sysware. ?Modelul de business este exclusiv prin parteneri", a spus Dumitrescu, care a precizat ca inainte de deschiderea biroului din Romania, afacerile companiei erau coordonate de la centrul din Grecia. Acum insa, biroul din Romania conduce afacerile de pe piata autohtona precum si pe cele din Bulgaria, a spus el.
In prezent, Sun are activitati in principal in Bucuresti si Timisoara, insa compania se afla in discutii cu alti parteneri regionali pentru a-si extinde aria de business.
Printre cei mai importanti clienti ai Sun in Romania se numara principalii operatori de telefonie (Orange, Mobifon, Zapp, RomTelecom), Alcatel, Dacia Renault si Ministerul Apararii Nationale, a spus Mihai Dumitrescu.
Compania Sun este inventatoarea tehnologiei Java, utilizata acum pe telefoanele mobile si pe computere, precum si a sistemului de operare Solaris sau a suitei de aplicatii pentru birou StarOffice. Sun a fost infiintata in 1982 si are aproximativ 32.000 de clienti in 100 de tari. Veniturile totale ale companiei in anul fiscal 2004 au ajuns la aproximativ 8,3 miliarde de euro, din care 1,7 miliarde de euro au reprezentat lichiditati.
La nivel mondial, Sun are parteneriate cu companii precum Microsoft, Fujitsu, AMD, Oracle Corporation. Colaborarile se refera atat la dezvoltarea in comun de tehnologii IT, cat si la asigurarea interoperabilitatii intre sisteme si solutii deja existente pe piata. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO