Business Hi-Tech

Telefonia 3G, un esec in Austria

12.12.2003, 00:00 15

Serviciul de telefonie mobila de ultima generatie (3G) lansat de Mobilkom, cel mai mare operator mobil din Austria, nu a avut nici pe departe succesul inregistrat de Hutchison in Marea Britanie si Italia.
Lansat in urma cu aproape sapte luni, la scurt timp dupa ce concernul din Hong Kong lansa serviciile similare din Anglia si Italia, serviciul 3G din Austria nu a reusit sa atraga mai mult de 1.500 de abonati, in special din cauza costului mare al telefoanelor de ultima generatie, spun specialistii. Nici faptul ca apelurile sunt mai ieftine decat pe sistemul GSM (50 de euro-centi pe minut), nici faptul ca nu exista o taxa de abonament nu i-a facut pe austrieci sa treaca la noul sistem. Telefonul insa, considerat de toti operatorii care au lansat sau se pregatesc de 3G o mare problema, costa in Austria in jur de 800 de euro, in timp ce in Marea Britanie preturile au scazut, de sarbatori, pana la 100 de euro.
"Asteptarile noastre au depasit cu mult realitatea", a recunoscut un purtator de cuvant al companiei Mobilkom. "Tehnologia nu functioneaza inca perfect", a mai spus el. Seful diviziei 3G a operatorului austriac considera la randul sau ca telefoanele nu umai ca sunt prea scumpe, dar sunt si neperformante. "Este un aparat mare, urat, iar meniul nu functioneaza la fel de usor ca la un telefon GSM. Clientii ne-au sunat deja pentru ca bateriile se consuma mult prea rapid", a recunoscut el. "Chiar principalul atu, functia video, are probleme. Imaginile sunt prea mici, de o calitate slaba si iti trebuie foarte mult timp sa incarci un videoclip", a spus el. "Am avut sperante mari in urma unui cotract cu Motorola, insa compania americana nu a putut livra telefoanele la timp", a mai declarat oficialul Mobilkom.
Mobilkom este principalul operator de telefonie mobila din Austria, cu 3,1 milioane de abonati si o cota de piata de 44%.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels