Business Hi-Tech

Telefonica achiziţionează divizia KPN din Germania pentru 8,1 mld. euro

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

23.07.2013, 19:55 389

Telefonica, al cincilea operator telecom ca mărime din lume, şi compania olandeză de telecomunicaţii KPN pun la încercare autorităţile de reglementare europene din domeniu prin tentativa de fuziune a operaţiunilor lor din Germania, una dintre cele mai competitive pieţe din regiune, scrie Bloomberg.

Telefonica Deutschland, controlată de cea mai mare companie telecom din Spania şi proprietarul brandului O2 din Germania, a decis să cumpere E-Plus de la KPN într-o tranzacţie evaluată la 8,1 mld. euro, potrivit reprezentanţilor fostului monopol de pe piaţa olandeză de telecomunicaţii.  E-Plus este al treilea jucător telecom din Germania şi este deţinut de KPN din 2002.

O2 şi E-Plus aveau în total peste 43 milioane de clienţi la sfârşitul lunii martie, iar prin fuziune cele două entităţi vor depăşi baza de clienţi ai liderilor de pe piaţa de profil, Deutsche Telekom şi Vodafone. La sfârşitul primelor trei luni ale anului, Vodafone avea 32,4 milioane de clienţi, iar Deutsche Telekom 37 de milioane, conform datelor Bloomberg Industries.

„Fuziunea dintre O2 şi E-Plus este benefică pentru ambele companii, pentru că Vodafone şi Deutsche Telekom sunt cei mai puternici jucători din Germania. Astfel, fuziunea ar duce la reducerea costurilor operaţionale şi a cheltuielilor de capital în condiţiile în care piaţa de profil devine tot mai competitivă“, a spus Emmanuel Carlier, analist în cadrul grupului olandez ING.

Telefonica a confirmat că este în negocieri pentru posibile achiziţii în Germania, însă a menţionat că încă nu s-a ajuns la un acord, potrivit companiei spaniole. Telefonica şi KPN au ajuns la un acord privind fuziunea O2 şi E-Plus după ce anul trecut cele două companii nu au reuşit să încheie discuţiile de negociere.

Operatorul E-Plus valora anul trecut 8,5 miliarde euro, conform estimărilor Rabobank International de la vremea respectivă. Reprezentanţii KPN au declarat acum că vor primi cinci miliarde euro în numerar şi o participaţie de 17,6% la Telefonica Deutschland, ca parte din tranzacţie. KPN, al căruit acţionar majoritar este operatorul telecom America Movil deţinut de Carlos Slim, a înregistrat în al doilea trimestru, un profit net de 107 milioane euro, vânzările scâzând cu 7,6%, la 2,91 miliarde euro.

Acţiunile Telefonica, cea mai îndatorată companie de telecomunicaţii din Europa condusă de Cesar Alierta, au crescut ieri dimineaţă cu 2,3% la 10,3 euro pe bursa de la Madrid, iar cotaţia acţiunilor Telefonica Deutschland a scăzut pe bursa de la Frankfurt cu 0,8%, la 5,66 euro.  

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO