Business Hi-Tech

Test cu cel mai sigur telefon din lume. Cât de bine rezistă Blackphone? Galerie FOTO

Blackphone, cel mai sigur telefon

Blackphone, cel mai sigur telefon

Autor: Ştefan Stan

01.07.2014, 15:16 3686

O echipă de jurnalişti de la Ars Tehnica a testat Blackphone, smartphone-ul cu Android promovat de compania producătoare drept unul dintre cele sigure telefoane din lume, dovedind că noul model îşi merită renumele pentru securitatea datelor confidenţiale.

Deşi smartphone-urile beneficiază de cele mai moderne tehnologii, securitatea şi confidenţialitatea datelor păstrate pe dispozitive este foarte fragilă, din cauza uşurinţei cu care se pot sparge sistemele de apărare împotriva furtului cibernetic. Din acest motiv, compania SGP Technologies a creat Blackphone, un telefon despre care susţin că are cel mai mare grad de siguranţă pentru confidenţialitatea datelor utilizatorilor, construit cu scopul de a proteja îmotriva furtul de date sau supravegherea apelurilor, scrie Ars Tehnica. 

La o primă vedere, Blackphone este un telefon normal, care ar părea să aibă funcţioneze cu un sistem de operare Android 4.4 KitKat. De fapt, telefonul funcţionează cu PrivatOS, un sistem de operare care  oferă utilizatorilor un control mult mai mare asupra aplicaţiilor. Printre aplicaţiile preinstalate pe telefon se numără multe titluri care se ocupă cu protejarea şi păstrarea confidenţialităţii datelor, mesajelor, apelurilor şi căutărilor pe Internet.

Principala inovaţie a sistemului de operare PrivatOS este interfaţa care permite utilizatorilor să controleze funcţionalitatea fiecărei părţi de hardware şi datele la care fiecare aplicaţie are acces. Acest lucru este important pentru clienţii care doresc să păstreze anumite date confidenţiale, mai ales că pot opri aplicaţiile comerciale din a citi datele personale de pe telefon.

O altă caracteristică importantă a Blackphone este Disconnect, un serviciu de anonimitate pe Internet. În momentul în care se caută un site din browser-ul telefonului, automat căutarea este trecută prin Disconnect, iar cererea se face anonimă, fără datele personale de unde a fost efectuată.

Dan Goodin, unul dintre bloggerii care au testat telefonul, susţine că noul smartphone Blackphone se ridică la înălţimea aşteptărilor. „În timpul testelor am încercat o serie de scenarii de atacuri cibernetice asupra telefonului, iar în niciun caz telefonul nu a oferit atacatorilor date importante, pe care aceştia le-ar putea folosi”.

Într-o primă fază, Goodin a efectuat o serie de apeluri, atât video cât şi audio, care au fost criptate automat. Oricine ar fi încercat să monitorizeze apelul ar fi aflat doar că se transmite un pachet de date şi nu ar fi primit nicio informaţie despre faptul că este o convorbire, sau despre ceea ce se vorbeşte.

De asemenea, serviciul Disconnect a reuşit cu succes să oprească Google din a identifica datele telefonului. Drept un ultim test, Goodin a lansat un ”atac” wireless, printr-o aplicaţie maliţioasă. Rezultatul a fost că a reuşit nici măcar să obţină numele reţelelor pe care se mai conectase telefonul. Bloggeri de la Ars Tehnica susţin că telefonul este într-adevăr unul dintre cele mai sigure dispozitive de larg-consum. 

Telefonul va fi echipat cu un ecran HD de 4,7 inci, o cameră foto principală de 8 megapixeli şi una secundară, frontală, de 5 megapixeli. Memoria internă a telefonului va fi de 16 GB, smartphone-ul având un porcesor quad-core de 2Ghz Nvidia Tegra 4i.

Stocul de telefoane Blackphone a fost epuizat înainte să fie scos pe piaţă, toate exemplarele fiind deja pre-comandate. Telefonul se vinde cu 629 de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO