Business Hi-Tech

UE propune spargerea fostelor monopoluri telecom

03.07.2006, 19:20 19

Mult asteptata propunere de reformare a legislatiei telecom din UE, publicata la sfarsitul saptamanii trecute de comisarul Viviane Reding, a produs consternare in randul industriei cu proiectul de a le cere fostelor monopoluri din telefonia fixa sa-si delimiteze afacerile cu retele de cele prin care ofera servicii, scrie FT.
Companiile au fost surprinse de referirile la modelul de reglementare care a dus la "spargerea" afacerilor gigantului AT&T in 1984. Conform Vivianei Reding, companiile vor avea fie aceasta optiune, fie aceea de a-si delimita structural liniile de afaceri, astfel incat Bruxellesul sa fie sigur ca fostele monopoluri nu vor altera concurenta.
Reding s-a declarat hotarata sa adopte reglementari care sa duca la ridicarea unor "ziduri chinezesti" intre business-urile companiilor, pentru a se asigura ca noii jucatori care ofera servicii Internet de mare viteza vor avea sanse pe piata. De cealalta parte, asociatia operatorilor a respins propunerile, sustinand ca acestea vor duce doar la suprareglementarea unei industrii extrem de competitive.
Reding a avansat si propuneri de infiintare a unei agentii de monitorizare a spectrului radio din UE si a unei suprastructuri de reglementare in domeniul telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels